Groningen

Week tegen Eenzaamheid

De week tegen eenzaamheid was 22 september tot 1 oktober 2016.

Als er één week in het jaar is waarin je het wél over eenzaamheid kunt hebben, dan is het in de Week tegen Eenzaamheid. Die was 22 september tot 1 oktober 2016. We pakten deze week het thema bij de kop:“Eenzaamheid? Heb het erover!”. Want eenzaamheid is niet alleen iets van ouderen of mensen die kwetsbaar of geïsoleerd in het leven staan. Eenzaamheid kennen we allemaal, en hoort bij het leven. Daar mogen we het best met elkaar over hebben.

Eenzaamheid? Heb het erover!

Deze kaart ging rond in de Week tegen Eenzaamheid en nodigde alle stadjers uit om het met elkaar over eenzaamheid te hebben. Want niet alleen ouderen kampen ermee, maar ook veel jongeren. Eigenlijk kent bijna iedereen wel gevoelens van eenzaamheid. En ieder heeft zo z’n eigen manier om daarmee om te gaan. Niet iets om mee te blijven zitten, maar juist om het wél met elkaar over te hebben.

Lees het persbericht hier.

 

Stedelijke activiteiten

Jongeren en Eenzaamheid - bijeenkomst

Op 29 september was er een bijeenkomst over Jongeren en Eenzaamheid. Met Gerine Lodder, postdoctoraal onderzoeker aan de RUG. Zij praat ons bij over wat we weten én nog niet weten over eenzaamheid bij jongeren en wat er aan te doen is. Ook maken we de vertaalslag naar de Groningse situatie. Voor iedereen die in dit thema geïnteresseerd is. 

Hoe voelt eenzaamheid voor jou? - training

Via Kennisplein werd een training voor vrijwilligers, o.l.v. Ineke Eebes, coördinator bezoekwerk Humanitas aangeboden. Over hoe je in je vrijwilligerscontact eenzaamheid ter sprake kan brengen. 

Filmworkshop tegen eenzaamheid – 2 daagse

Op 2 en 9 oktober kon iedereen tussen de 13 en 23 jaar samen een film maken over en tegen eenzaamheid o.l.v. Jade Thompson. Meer weten: jeugdcoalitie050@gmail.com

 

Wijkactiviteiten

In de week tegen eenzaamheid werden in de verschillende wijken allerlei activiteiten georganiseerd, waar mensen elkaar konden ontmoeten en ook het gesprek over eenzaamheid op tafel kwam. Soms waren dit reguliere activiteiten, soms speciaal georganiseerd voor de Week tegen Eenzaamheid. Hieronder een paar voorbeelden. Kijk verder op wijkwebsites of vraag bij het WIJ-team in de buurt. Je vindt dit op  wij.groningen.nl/.

CJG Huiskamer Vensterschool SPT

Dinsdag 20 september was er Tekenen en schilderen over het thema ‘Eenzaamheid’.

Donderdag 22 septemberwas er een bijeenkomst over Pesten en eenzaamheid en de invloed van de psychosociale gezondheid op het voedingsgedrag.


Wijkborrel Rivierenbuurt

Op 23 september was er een burendag + wijkborrel in De Stroming aan de Merwedestraat 54. 

Ouderen welkom BSO Schilderswijk

Van 22 tot 28 september waren ouderen welkom bij de BSO in de Schilderswijk. Kinderen hebben de ouderen met zelfgemaakte kaartjes uitgenodigd voor een gevarieerd programma waarbij kinderen en ouderen elkaar ontmoeten. 

Ontmoetingstafel De Wijert

Op zaterdag 24 september was er tijdens de Burendag een Ontmoetingstafel in het MFC De Wijert.

 

Seniorenontbijt in Beijum

Op vrijdag 30 september was er op/rond het plein van winkelcentrum Oost een Seniorenontbijt.

Buurtsoep in Selwerd

Op woensdag 5 oktober werd in De Fontein soep en brood geserveerd. Dit gebeurt iedere eerste woensdag van de maand. Van 12.15 uur tot 13.45 uur zijn bewoners uit de wijken Selwerd, Paddepoel en Tuinwijk van harte welkom voor een hapje en een praatje. Samen met Humanitas, WIJ-Groningen en De Fonteingemeente wordt op deze manier aan de wijkbewoners gelegenheid gegeven om met elkaar in contact te komen. 

Humanitas: Groningse Coalitie Erbij i.o.

Groningse Coalitie Erbij

Gemeente Groningen maakt zich hard voor een duurzame aanpak van eenzaamheid. Een aanpak die verder gaat dan sociale activiteiten, een aanpak die eenzaamheid bespreekbaar maakt en waarbij het persoonlijk gesprek centraal staat, een aanpak die voor iedereen anders zal zijn…
Een Groningse Coalitie Erbij waarbij partijen hun krachten bundelen om een dergelijke aanpak gezamenlijk vorm te geven, is in oprichting. 

Klik hier voor meer informatie.

 

Humanitas: Groningse Coalitie Erbij i.o.

Kartrekker Eenzaamheid

Humanitas heeft in Groningen Stad de komende jaren de kartrekkersrol om die duurzame aanpak tegen eenzaamheid te helpen vormgeven.

Klik hier voor meer informatie.