Groningen

Week tegen Eenzaamheid

22 september tot 1 oktober 2016

Als er één week in het jaar is waarin je het wél over eenzaamheid kunt hebben, dan is het in de Week tegen Eenzaamheid: 22 september tot 1 oktober 2016. We pakken deze week het thema bij de kop:“Eenzaamheid? Heb het erover!”. Want eenzaamheid is niet alleen iets van ouderen of mensen die kwetsbaar of geïsoleerd in het leven staan. Eenzaamheid kennen we allemaal, en hoort bij het leven. Daar mogen we het best met elkaar over hebben.

Eenzaamheid? Heb het erover!

Deze kaart gaat rond in de Week tegen Eenzaamheid en nodigt alle stadjers uit om het met elkaar over eenzaamheid te hebben. Want niet alleen ouderen kampen ermee, maar ook veel jongeren. Eigenlijk kent bijna iedereen wel gevoelens van eenzaamheid. En ieder heeft zo z’n eigen manier om daarmee om te gaan. Niet iets om mee te blijven zitten, maar juist om het wél met elkaar over te hebben.

Lees het persbericht hier.

 

Stedelijke activiteiten

 

Jongeren en Eenzaamheid - bijeenkomst

Met Gerine Lodder, postdoctoraal onderzoeker aan de RUG. Zij praat ons bij over wat we weten én nog niet weten over eenzaamheid bij jongeren en wat er aan te doen is. Ook maken we de vertaalslag naar de Groningse situatie. Voor iedereen die in dit thema geïnteresseerd is.

De uitnodiging vind je hier.

29 september 15.00- 17.00 uur / Locatie: Doopsgezinde kerk, Oude Boteringestraat 33 / Aanmelden bij mip.groningen@humanitas.nl

 

Hoe voelt eenzaamheid voor jou? - training

Via Kennisplein wordt een training voor vrijwilligers, o.l.v. Ineke Eebes, coördinator bezoekwerk Humanitas aangeboden. Over hoe je in je vrijwilligerscontact eenzaamheid ter sprake kan brengen.

De training duurt één dagdeel en wordt op twee data gegeven.

  1. dinsdag 27 september van 9.00 uur tot 12.00 uur
  2. woensdag 28 september van 19.30 uur tot 22.00 uur

Aanmelden bij mip.groningen@humanitas.nl

  

Filmworkshop tegen eenzaamheid – 2 daagse

Samen een film maken over en tegen eenzaamheid? O.l.v. Jade Thompson.
Dag 1: jongeren interviewen over eenzaamheid.
Dag 2: zelf je film editen!
Voor iedereen die het thema boeit en het leuk vindt om iets over filmen te lezen.

2 & 9 oktober 10.00 – 16.00 uur/ Leeftijd 13 – 23 jaar.

Meer weten en opgeven via jeugdcoalitie050@gmail.com

 

Wijkactiviteiten

In de week tegen eenzaamheid worden in de verschillende wijken allerlei activiteiten georganiseerd, waar het gesprek over eenzaamheid op tafel komt. Soms zijn het reguliere activiteiten, soms speciaal georganiseerd voor de Week tegen Eenzaamheid. Hieronder een paar voorbeelden. Kijk verder op wijkwebsites of vraag bij het WIJ-team in uw buurt. Je vindt dit op  wij.groningen.nl/.

 

Wijkborrel Rivierenbuurt

In de zomermaanden is er verbouwd! Vrijdag 23 september is er een burendag + wijkborrel in De Stroming aan de Merwedestraat 54. U bent van harte welkom in de vernieuwde Stroming van 16.00 – 18.30 uur.

 

Ontmoetingstafel De Wijert

Op zaterdag 24 september is er tijdens de Burendag een Ontmoetingstafel in het MFC waar u van harte welkom bent voor een kop koffie!

 

 

Seniorenontbijt in Beijum

Op vrijdag 30 september is er op/rond het plein van winkelcentrum Oost een Seniorenontbijt van 9.30 – 11.30 uur. U kunt zich hiervoor opgeven bij  Bij Bosshardt Beijum (06-23892019)

 

Buurtsoep in Selwerd

Op woensdag 5 oktober wordt in De Fontein soep en brood geserveerd. Dit gebeurt iedere eerste woensdag van de maand. Van 12.15 uur tot 13.45 uur zijn bewoners uit de wijken Selwerd, Paddepoel en Tuinwijk van harte welkom voor een hapje en een praatje. Samen met Humanitas, WIJ-Groningen en De Fonteingemeente wordt op deze manier aan de wijkbewoners gelegenheid gegeven om met elkaar in contact te komen. Humanitas: Groningse Coalitie Erbij i.o.

Groningse Coalitie Erbij i.o

Gemeente Groningen maakt zich hard voor een duurzame aanpak van eenzaamheid. Een aanpak die verder gaat dan sociale activiteiten, een aanpak die eenzaamheid bespreekbaar maakt en waarbij het persoonlijk gesprek centraal staat, een aanpak die voor iedereen anders zal zijn…
Een Groningse Coalitie Erbij waarbij partijen hun krachten bundelen om een dergelijke aanpak gezamenlijk vorm te geven, is in oprichting. 

Klik hier voor meer informatie.

 

Humanitas: Groningse Coalitie Erbij i.o.

Kartrekker Eenzaamheid

Humanitas heeft in Groningen Stad de komende jaren de kartrekkersrol om die duurzame aanpak tegen eenzaamheid te helpen vormgeven.

Klik hier voor meer informatie.