Vrijwilligers goede  aanvulling op professionele hulp

De ondersteuning van gezinnen met complexe problemen en jongeren die steun van jeugdzorg krijgen door vrijwilligers, heeft een belangrijke meerwaarde. Dat blijkt uit onderzoek dat de vereniging Humanitas heeft laten doen.

In opdracht van Humanitas deed adviesbureau VanMontfoort onderzoek naar twee innovatieve programma's van Humanitas: Humanitas Wel Thuis (begeleiding van gezinnen) en Humanitas Jeugdsupport (begeleiding van jongeren). De resultaten zijn op donderdag 23 maart gepresenteerd tijdens de conferentie Aan Tafel in Amsterdam. Humanitas heeft beide projecten in 2014 in het leven geroepen omdat de vereniging zich zorgen maakte over de hulp aan kwetsbare gezinnen en jongeren. Met Wel Thuis en Jeugdsupport draagt de vrijwilligersorganisatie bij aan een duurzame en betaalbare oplossing.

Bekijk foto's van de conferentie op onze Facebookpagina.

Bekijk de video over Wel Thuis.

Bekijk het vlog van de deelnemers en vrijwilligers van Jeugdsupport.

Het onderzoek toont aan dat door de hulp van de Wel Thuis-vrijwilliger er meer rust in de gezinnen ontstaat. Ook blijkt dat de situatie van het gezin op verschillende leefgebieden verbetert en ouders zelf meer initiatieven nemen. Door de ondersteuning van de vrijwilliger kan professionele hulp effectiever worden ingezet. Zo kon in een kwart van de gezinnen de professionele hulp eerder worden afgebouwd.

Maatje

Ook naar de effectiviteit van Jeugdsupport is onderzoek gedaan en bleek de hulp van de vrijwilligers een positieve invloed te hebben. De jongeren gaven aan het vooral belangrijk te vinden dat de vrijwilliger een maatje is, iemand die er voor hen is en hen begrijpt. Zo bleek de vrijwilliger een belangrijke rol als aanvulling op de professionele hulpverlener te kunnen spelen.

Beide programma's zijn mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Vanwege de positieve resultaten, heeft Humanitas besloten beide projecten ook in de toekomst voort te zetten. Wanneer de financiering beschikbaar is, worden Wel Thuis en Jeugdsupport in meer gemeenten gestart.

Terug naar het nieuwsoverzicht