Voorzitter Humanitas steekt met brief hart onder de riem

Voorzitter René Peeters van het Humanitas-hoofdbestuur heeft een brief geschreven aan iedereen die bij de vereniging is betrokken. In de brief steekt hij in deze moeilijke tijden eenieder een hart onder de riem en staat hij onder meer stil bij de vele mooie initiatieven die nu ontstaan.

Lees hieronder de integrale brief van René Peeters.

"Aan iedereen die bij de vereniging Humanitas betrokken is,

Wat zijn we kwetsbaar. Als maatschappij, maar meer nog als mens. Binnen enkele weken is niets meer wat het was. We moeten elkaar noodgedwongen ontlopen. Scholen en veel winkels dicht. Hoogspanning in de zorg. Toeristen zijn verdwenen uit het straatbeeld. En in de stad hoor je midden op de dag de vogels fluiten.

Onzichtbaar virus, grote zichtbare gevolgen

En wij allen, wij willen er voor elkaar zijn. Daarom hebben we voor Humanitas gekozen. Humaan, menselijk, naast de ander. Fijn om een ander te helpen, om contact te hebben. Ervaringen delen. Een zetje geven. En dat contact is nu precies wat we voorlopig niet meer mogen hebben. Niet meer moeten willen in het belang van de ander en onszelf. Het onzichtbare virus heeft grote zichtbare gevolgen.

Het virus heeft ons in haar greep en raakt vooral de meest kwetsbare mensen. Mensen die alleen zijn, mensen met een beperkt netwerk, mensen met weinig geld, mensen die de wereld erg ingewikkeld vinden. Opeens kinderen in een te klein huis, geen mantelzorger meer, geen arm om de schouder, geen luisterend oor.

Het is ingrijpend voor de vrijwilligers, het is ingrijpend voor de deelnemers en het is ingrijpend voor de beroepskrachten. En we weten dat er nog veel op ons af gaat komen. Het is nu de derde week maar het worden mogelijk wel maanden.

Samen

Tegelijkertijd zien we ook veel mooie, creatieve initiatieven ontstaan. Oude laptops die naar verzorgingshuizen worden gebracht mét geïnstalleerde Facetime en Skype. Boodschappen die voor de deur gezet worden. Telefooncirkels die ervoor zorgen dat contact met velen onderhouden wordt. Vrijwilligers die in onze hospices met alle zorgvuldigheid hun werk voor deze kwetsbare groep blijven doen. Maar we hebben een lange adem nodig. Daarbij is het van belang dat ook de vrijwilligers elkaar goed blijven steunen en…goed op elkaar letten. We zullen het samen moeten doen, juist in deze moeilijke tijd.

Het is mooi dat onze overheid uitgaat van het vertrouwen in de bevolking. Die is in het geval van Humanitas ook erg terecht. Pas als het vertrouwen beschaamd wordt en er extra risico’s komen voor besmetting, wordt de vrijheid beperkt. Een volk wordt opgevoed en niet geknecht zoals in andere landen. De democratie functioneert. 75 jaar democratische vrijheid die we dit jaar vieren.

De basis staat

De vereniging behoudt haar organisatorische kracht op nationaal en op lokaal niveau. Vanzelfsprekend zullen niet-urgente zaken wat getemporiseerd moeten worden. Maar de basis van Humanitas staat. Dat horen en zien we dagelijks. Anders dan we gewend zijn, maar veel bestuurders en vrijwilligers doen alles wat in hun vermogen ligt om er ondanks de belemmeringen toch voor de ander te zijn. De digitale omgeving heeft zelf een zetje gekregen. Een zetje dat blijvend zal blijken te zijn.

In ons jubileumjaar worden we getest zoals nooit tevoren. We zijn 75 jaar geleden voortgekomen uit de puinhopen van de Tweede Wereldoorlog. En het is niet ondenkbaar dat deze crisis opnieuw velen aan het denken zet. Mogelijk velen die anders gaan denken over vitale beroepen en taken. Anders denken over vrijwilligerswerk, anders denken over hoe we onze maatschappij georganiseerd hebben. Wie weet.

Namens het hoofdbestuur wil ik u allen bedanken voor uw enorme inzet en voor uw creativiteit. Vertel elkaar over uw creatieve ideeën. Help uw collega die het even moeilijk heeft en doe het vooral zoveel mogelijk samen in ieders belang. Dat is een onverwachte, maar uiterst zinvolle invulling van ons 75-jarig bestaan.

René Peeters

Voorzitter hoofdbestuur Humanitas."

Terug naar het nieuwsoverzicht