'Hier vond ik een stukje van mezelf terug'

‘Voor anderen ben ik het vrolijke meisje dat altijd lacht, maar van binnen is dat niet altijd zo.’ Cynthia is 20 en al bijna haar hele leven mantelzorger. Bij het Steunpunt Jonge Mantelzorgers van Humanitas vond zij lotgenoten en herkenning. En twee goede vriendinnen.

Hoewel ik soms zou willen dat alles anders was, heb ik geaccepteerd dat dit mijn leven is. Mijn moeder was al ziek toen ik klein was. Toen ik een jaar of vijf was kreeg mijn vader een hersentumor. Mijn broer, zus en ik werden jonge mantelzorger van beide ouders. Al wist ik heel lang niet dat er een naam bestond voor wat ik deed.

Nadat mijn ouders waren gescheiden en ik bij mijn vader bleef, kreeg hij nog twee keer een hersentumor. We hielpen thuis vooral met praktische dingen zoals het huishouden. Door deze situatie ben ik de kleinste dingetjes in het leven gaan waarderen die ik mee mag maken met mijn vader."

Steun van een maatje

"Iemand van Humanitas wees mij op het Steunpunt Jonge Mantelzorgers. Ik durfde niet te gaan omdat ik er niemand kende. Samen met mijn broer woonde ik een activiteit bij, we gingen poolen. Ook kreeg ik wekelijks steun van een maatje. Sindsdien kom ik bijna altijd als er iets te doen is. De anderen begrijpen al uit weinig woorden hoe je je voelt. We kijken op een hele andere manier naar elkaar, we accepteren het als iemand een keer niet vrolijk is.

Cynthia (links) en haar vriendinnen.

Zij snappen beter dan anderen dat ik altijd maar in mijn hoofd met iemand anders bezig ben. Ik had niet veel vrienden, dacht vaak: ‘ik blijf wel thuis. Stel je voor dat er wat gebeurt, dan ben ik er niet’. Bij het steunpunt heb ik twee meiden ontmoet die nu hele goede vriendinnen zijn. Ook ben ik na drie jaar zelf vrijwilliger geworden, bij de vakantieweek voor jonge mantelzorgers en in het activiteitenteam.

Hier kun je precies de hulp krijgen die je zelf wilt. Het is geen verplichting, zo voelt het ook niet. Hier vond ik een stukje van mezelf terug. En vriendschap.”

Tot 1 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. In heel het land vinden activiteiten plaats om mensen bij elkaar te brengen. Op de website samentegeneenzaamheid.nl zie je of er in jouw buurt iets wordt georganiseerd dat je aanspreekt. Op veel plaatsen zul je mensen van Humanitas tegenkomen.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht