‘Wij zijn ook op vakantie geweest!’

Dankzij de inzet van honderden Humanitas-vrijwilligers waren deze zomer zo’n vijfhonderd kinderen uit gezinnen die anders niet op vakantie kunnen, er toch even helemaal uit. Dit was extra bijzonder, omdat corona ook dit jaar weer roet in het eten dreigde te gooien.

Humanitas Friesland had deze zomer een kampeerboerderij afgehuurd in Grollo om twintig kinderen in de leeftijd van elf en twaalf jaar een onvergetelijke vakantie te bezorgen. Slapen in tenten, samen koken, speurtochten, zwemmen, een springkussen, klimmen, mountainbiken en een dropping: alle ingrediënten voor een succesvolle kindervakantieweek waren aanwezig. Ook het weer werkte mee. Niet onbelangrijk als je een week in de buitenlucht doorbrengt.

Basisschoolleerkracht Tineke van de Wal gaat al sinds 2004 als vrijwilliger mee met de kindervakantieweken van Humanitas Friesland. Het maatschappelijk werk, jeugdzorg en andere verwijzers weten welke kinderen hierbij gebaat zijn. "Ook voor veel ouders is het fijn als hun kind een zorgeloze vakantie heeft", vertelt Tineke. "Ze kunnen weer even opladen of wat meer aandacht geven aan broertjes of zusjes."

Op maandagochtend druppelen de vakantiegangertjes binnen. Tineke: "De een met bravoure, omdat hij of zij al vaker is mee geweest of om te verbergen dat het toch best een beetje spannend is. De ander bedeesd, met grote ogen, in afwachting van wat komen gaat. Vrienden maak je snel als je de hele dag zo intensief met elkaar bezig bent. Bij het afscheid worden heel wat traantjes weggepinkt."

Coronaproof op vakantie

Vorig jaar konden de Humanitas Kindervakantieweken door de coronamaatregelen niet doorgaan. Dit jaar gelukkig wel, onder voorwaarden. Tineke: "De kinderen werden bij het hek afgezet en ook weer opgehaald; ouders konden niet uitgebreid kennismaken met het team en even mee om het terrein te bekijken. Wij bleven als groep in onze bubbel. Dit jaar dus geen pretpark op het programma en de boodschappen werden bezorgd. Maar hier hebben we geen hinder van ondervonden. Iedereen is van tevoren getest op corona. Geen positieve testuitslagen gelukkig, zodat het feest voor iedereen kon doorgaan."

De kindervakantieweken behoren tot de langstlopende activiteiten van Humanitas. In het noorden van het land hadden 350 kinderen een onvergetelijke week op vier locaties, waaronder Grollo. In Noord-Holland en Flevoland organiseerden de afdelingen Zaanstreek-Waterland en Kop van Noord-Holland een vakantieweek en Noord-Kennemerland en Almere dagactiviteiten. In Twente kunnen kinderen dankzij Vang je droom een lang weekend weg buiten het hoogseizoen om. 25 kinderen uit Rotterdam verbleven bij een gastgezin in Zeeland. De voorbereidingen voor volgend jaar zijn inmiddels alweer gestart.

Lees meer over de Humanitas Kindervakantieweken.

Terug naar het nieuwsoverzicht