Nieuwe benaderingen van eenzaamheid

Onder het motto ‘Kom erbij!’ is op 21 september weer de Week tegen Eenzaamheid van start gegaan. Speciale aandacht was er bij deze editie voor nieuwe manieren om eenzaamheid te bestrijden.

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Dat kan een negatieve invloed op het welzijn en gezondheid van mensen hebben. Dat maakt de strijd tegen eenzaamheid urgent en belangrijk.

“Het voorkomen en verminderen van eenzaamheid is geen sinecure. De oorzaken van eenzaamheid verschillen van mens tot mens en zelfs met een goed sociaal netwerk kunnen mensen zich eenzaam voelen bijvoorbeeld door een groot gemis of onvervangbaar verlies. In veel gevallen is er iets aan te doen en kunnen mensen geholpen worden om hun gevoel van eenzaamheid te reduceren”, aldus  Arie Ouwerkerk, directeur Coalitie Erbij.

Gouden dans

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid organiseren maatschappelijke organisaties, sociaal werk, zorginstellingen, maar ook vrijwilligers en actieve burgers honderden lokale activiteiten waar mensen nieuwe contacten kunnen leggen.  Scholieren bezoeken verzorgingshuizen, ouderen doen aan walking football of een gouden dans, buurtcentra dekken een lunchtafel voor omwonenden.

Daarnaast vinden conferenties plaats waar beleidsmakers en professionals kennis uitwisselen en samenwerkingen vormgeven. In 38 workshops krijgen vrijwilligers handvatten aangereikt om eenzaamheid te signaleren en het gesprek aan te gaan.

Het Nationaal Eenzaamheid Congres 2017 op 21 september draait om ‘De kunst van verbinding’. Drie nieuwe benaderingen van het onderwerp staan centraal, op het gebied van kunst, sport en ict. Daarna worden verrassende projecten gepresenteerd waar de verbinding met eenzaamheid in de praktijk wordt gebracht.

Kijk welke soorten hulp Humanitas biedt op het gebied van eenzaamheid.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht