OOPOEH winnaar Eenzaamheidsprijs

De Nationale Eenzaamheid Prijs bestaat uit – naast de eer – een kunstwerk en 5.000 euro ten behoeve van het project. Join us werd tweede en Beauty voor de Senior derde. Zij gaan niet met lege handen naar huis maar ontvangen resp. 2.000 en 1.000 euro ten behoeve van het project.

Eerder werden Beauty voor de Senior, Join us en Stichting OOPOEH genomineerd door een deskundige jury uit 145 inzendingen. De Nationale Eenzaamheid Prijs 2016 staat in het teken van de lokale aanpak van eenzaamheid en lokaal actieve projecten konden worden ingediend.

OOPOEH staat voor Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier. Dit Amsterdamse initiatief voorkomt en bestrijdt eenzaamheid door ouderen te verbinden aan een huisdier en een baasje in de buurt. Hier is vaak behoefte aan als baasjes moeten werken of een weekendje weg willen. Ouderen zijn op deze manier van betekenis voor een ander en komen via OOPOEH in contact met de gezinnen in de buurt (de baasjes). Ook maken ze makkelijker contact met buurtbewoners en anderen omdat ze een hond uitlaten of nieuwe gespreksstof hebben door hun oppasdier. De stadsdelen Amsterdam Centrum, Oost en Zuid hebben financiële ondersteuning geboden.

De jury roemde bij de nominatie het innovatieve karakter van dit initiatief, het aanspreken van de affectieve vermogens van ouderen en de praktische oplossing die positief uitpakt voor de oudere, het baasje én het huisdier.

Terug naar het nieuwsoverzicht