Rapper Ginger: 'Als  jonge mantelzorger sta je er niet alleen voor'

Rapper Ginger, onder meer bekend van The Voice Of Holland, werd in 2016 in één klap mantelzorger. Zaterdag 8 juni sluit hij in Groningen de Week van de Jonge Mantelzorger af.

Ginger (echte naam: Jorn Wildeman) maakte eind 2018 diepe indruk bij The Voice of Holland. Daarin bracht hij een ode aan zijn zieke vader. Zijn eerste single, ‘Papa’, die begin dit jaar uitkwam, is hier een vervolg op. “Hiermee wil ik laten zien dat je er als mantelzorger niet alleen voor staat en dat je je vooral niet moet schamen. Praten over je problemen is heel belangrijk”, vertelt Ginger.

Foto: Ilja Meefout.

Toen zijn vader in 2016 getroffen werd door een herseninfarct, kwam Gingers carrière tot stilstand. Samen met zijn zus werd hij mantelzorger. "Zoiets brengt een hoop kopzorgen met zich mee. Het klinkt misschien lullig, maar als jongere heb je ook je eigen leven nog." Ginger kreeg te maken met een depressie, angst en paniek en kon een tijd lang niet optreden.

Festival voor jonge mantelzorgers

Nu het weer beter gaat, is er ruimte om zijn eerste album uit te brengen, ‘As told by Ginger’. "Dit betekent heel veel voor mij. Hier heb ik jaren over gedroomd en nu komt het er. Finally!" Op het album vertelt hij het verhaal van de laatste jaren. Vlak voor de presentatie maakt hij tijd vrij om op te treden op het JMZ Festival, voor alle jonge mantelzorgers uit de provincie Groningen. Humanitas, dat een steunpunt voor jonge mantelzorgers in Groningen heeft, is een medeorganisator hiervan.

"Het geeft me energie om te kunnen optreden", zegt Ginger. "Dit is waar ik voor leef. En jonge mantelzorgers verdienen het om even extra aandacht te krijgen.” Wat volgens hem nog het meest onbekend is bij jongeren, is dat er veel instanties en partijen zijn die hen kunnen helpen. “Mijn zus en ik hebben dat allemaal zelf moeten ontdekken. Ik hoop dat door speciale weken zoals deze, meer bekend wordt wat voor hulp er is."

Lees meer over ondersteuning van mantelzorgers en jonge mantelzorgers

Terug naar het nieuwsoverzicht