Tentoonstelling over Humanitas in Museum De Voorde geopend

In Museum De Voorde in Zoetermeer is op 4 juni 2020 de tentoonstelling ’75 jaar Vrijheid – 75 jaar Humanitas’ geopend. De pop-uptentoonstelling over de geschiedenis van vereniging Humanitas is tot en met 1 november te zien.

Museum De Voorde en Humanitas Zoetermeer hebben het bevrijdingsjaar aangegrepen om in de tentoonstelling '75 jaar Vrijheid – 75 jaar Humanitas' het verhaal van Humanitas te vertellen. Aan de hand van voorwerpen, foto’s, tijdschriften en documenten schetst de expositie de geschiedenis van de vereniging en de veelzijdigheid van de projecten van de vrijwilligersorganisatie.  

Vlnr: Wethouder Jakobien Groeneveld, Humanitas Zoetermeer voorzitter Marian van Kempen, directeur Sabine Huls van Museum De Voorde en Humanitas-directeur Angelique van Dam bij de voorbeschouwing. Foto: Museum De Voorde / Rob Jenner.

Zo is er aandacht voor eerste de kinderkampen, zoals een kamp in Edam waar Amsterdamse kinderen kort na de oorlog konden aansterken. Ook de opvang van kinderen van NSB’ers in de Hilversumse villa Heideheuvel komt aan bod. Eén van de dagboeken die kinderverzorgster Janny Nieuwburg tijdens haar werk in villa Heideheuvel bijhield, is in de tentoonstelling te zien. Maar de expositie laat ook zien hoe Humanitas steeds weer vernieuwende projecten heeft ontwikkeld, zoals hulp aan slachtoffers van loverboys en –girls en een project voor transgenders. 

Het dagboek van Janny Nieuwburg.

Bij de voorbeschouwing in kleine kring op 4 juni roemde de Zoetermeerse wethouder Jakobien Groeneveld het feit dat Humanitas altijd heeft gestaan voor gelijke behandeling van iedereen. “Zelfs voor kinderen van NSB’ers. Dat wist ik helemaal niet. En ik ben helemaal fan van Humanitas geworden. In Zoetermeer ken ik Humanitas onder meer van Home-Start en de maatjesprojecten en zie ik dat de vereniging zich blijft ontwikkelen steeds weer probeert aan te sluiten bij de hedendaagse noden. Dus namens het hele college wil ik jullie van harte feliciteren met 75 jaar Humanitas en volgend jaar 50 jaar Humanitas in Zoetermeer!” 

Initiatiefneemster van de tentoonstelling en bestuurslid van Humanitas Zoetermeer Irene Gunneweg (l) en Humanitas Zoetermeer voorzitter Marian van Kempen.

Humanitas-directeur Angelique van Dam stond stil bij het feit dat Humanitas altijd vraaggericht heeft gewerkt. “75 jaar Humanitas is 75 jaar jezelf opnieuw uitvinden. Jezelf de vraag stellen: ‘Wat hebben mensen nodig? En hoe kunnen we dat vormgeven, ook vanuit een vrijheidsgedachte?’ Daar moeten we blijvend aandacht aan besteden.” 

De tentoonstelling ’75 jaar Vrijheid – 75 jaar Humanitas’ is tot en met 1 november te zien in Museum De Voorde. Tickets kunnen online besteld worden.  

Terug naar het nieuwsoverzicht