Uit de gevangenis, en dan?

Dankzij een subsidie van 145.000 euro van het Oranje Fonds kan Humanitas dit jaar nog meer gedetineerden helpen om na de gevangenis succesvol terug te keren in de samenleving. 

Met het geld van het Oranje Fonds kan Humanitas in meer gevangenissen het programma ‘Humanitas Re-integratiecentra' organiseren. In het re-integratiecentrum dat de meeste gevangenissen in Nederland hebben, bereiden gedetineerden zich voor op hun terugkeer in de samenleving. Ze krijgen ondersteuning bij het regelen van zaken als wonen, werk, zorg en identiteitspapieren. Vrijwilligers van Humanitas geven hierbij praktische hulp en zijn er ook voor hen als het even tegenzit.

Hulp aan gedetineerde vaders

Dankzij de subsidie kan Humanitas ook de hulp uitbreiden aan gedetineerde vaders die het contact met hun kinderen willen verbeteren. Een goede band is belangrijk voor de kinderen én voor de vader, omdat hij hierdoor makkelijker kan terugkeren in het gezin en de samenleving.

Begeleiding voor mensen met een licht verstandelijke beperking

Ten slotte kan Humanitas met het geld meer vrijwilligers gaan trainen in het herkennen en ondersteunen van gedetineerden met een licht verstandelijke beperking. Door hun beperking hebben deze gevangenen moeite met het begrijpen van procedures in de gevangenis. Daardoor overtreden zij vaker de regels, hebben ze meer last van pesterijen en conflicten en hebben ze minder contact met hun dierbaren.

Humanitas biedt deze hulp nu al onder andere in de gevangenissen in Vught, Almere, Den Haag, Amsterdam en Middelburg.

Terug naar het nieuwsoverzicht