'VOG voor vrijwilliger moet gratis zijn'

Wat zijn de gevolgen van de prijsverhoging van de VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag)? Humanitas-directeur Eva Scholte reageerde in de uitzending van Reporter Radio op 21 februari op de verhoging.

Het kabinet heeft besloten om een VOG per 1 maart fors duurder te maken. Een VOG kost dan niet meer 30 euro maar ruim 41 euro. De prijs van een digitale VOG stijgt van 24 naar bijna 34 euro. Voor Humanitas betekent de verhoging dat we jaarlijks tienduizenden euro’s meer kwijt zijn aan de VOG’s voor onze vrijwilligers. Geld dat we liever besteden aan de ondersteuning van mensen die onze hulp nodig hebben.

Voor meer dan de helft van onze activiteiten is een VOG verplicht. Dat leverde in 2015 een kostenpost van 35.000 euro op. Na de prijsverhoging zou dat in 2016 uitkomen op een stijging naar 55.000 euro. Als we voor àl onze vrijwilligers een VOG nodig hebben, komt het bedrag zelfs op 122.000 euro. 

In het programma Reporter Radio stelde Eva Scholte dat wat Humanitas betreft een VOG gratis zou moeten zijn voor alle vrijwilligersfuncties bij maatschappelijke organisaties die burgers helpen.

De Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) heeft op 22 februari een brief aan staatssecretaris Dijkhoff gestuurd waarin wordt gevraagd de prijsverhoging niet door te voeren voor vrijwilligers en hun organisaties.

Beluister de uitzending van Reporter Radio over de VOG.

Terug naar het nieuwsoverzicht