Humanitas-hartenkreten op Voor de jeugd dag

In Amsterdam vond op 7 oktober de zevende editie van de Voor de jeugd dag plaats. Humanitas was aanwezig met een informatiestand en om enkele hartenkreten onder de aandacht te brengen.

De Voor de jeugd dag wordt georganiseerd door het Rijk, de VNG en het NJi en heeft als doel ervoor te zorgen dat kinderen een veilige, gezonde en kansrijke toekomst krijgen. Tijdens de dag konden congresgangers op het terrein van de Westergasfabriek kiezen uit tal van lezingen, workshops en inspiratiebijeenkomsten.

In paviljoen 5 konden sprekers een hartenkreet delen. Gerda Groen, projectleider a.i. van Home-Start brak een lans voor steun aan vluchtelingengezinnen. Ze deelde onder meer een verhaal over een jonge moeder die anderhalf jaar opvoedingsondersteuning van Home-Start had gekregen en de vrijwilliger na afloop omschreef als "een soort moeder". Ook pleitte ze ervoor dat verschillende organisaties elkaar meer moeten opzoeken. "Want we zitten nu soms teveel op onze eilandjes."

Huis en hart openstellen

Anja Dijkhuis vertelde hoe Humanitas Tussenstop in Amsterdam jongeren tussen 18 en 23 jaar tijdelijk onderbrengt in gastgezinnen als het thuis even niet goed gaat. "We hebben bijvoorbeeld een meisje die thuis niet kon studeren vanwege de ruzies in een gezin ondergebracht. Ze had er een eigen kamer en heeft daar drie weken gelogeerd. Daardoor heeft ze haar eindexamen kunnen doen", aldus Dijkhuis, die meteen haar gehoor vroeg erover na te denken of ze nog gezinnen kennen die hun huis en hart voor een jongere willen openstellen.

Ook Inti Schutte, coördinator Home-Start/ Kind aan Huis bij Humanitas, betrad het spreekgestoelte om te vertellen waarom informele zorg werkt. Dat deed zij op basis van haar persoonlijke ervaringen. Je kunt haar verhaal ook bekijken in deze korte documentaire.

Humanitas-voorzitter René Peeters was ook aanwezig, maar dan in zijn rol als landelijk bestuurlijk aanjager voor de samenwerking onderwijs, jeugd en zorg namens de beleidscoalitie van twintig partijen en de ministeries van OCW en VWS. Hij betoogde dat als er iets aan de hand is met een kind, er sneller gekeken moet worden naar de kinderen, met de ouders in gesprek moet worden gegaan en samengewerkt moet worden.

Humanitas was op de Voor de jeugd dag ook vertegenwoordigd met een goed bezochte informatiestand, waar veel bezoekers naar toe kwamen om hun licht op te steken over de diverse soorten hulp die de vereniging biedt.

Bekijk meer foto's van de Voor de jeugd dag op onze Facebook-pagina.

Terug naar het nieuwsoverzicht