Vrijwilliger Frieda is Kanjer van Goud

Humanitas-vrijwilliger Frieda Hutjes (78) is door de Nationale Postcode Loterij uitgeroepen tot 'Kanjer van Goud'. Een lang gekoesterde wens ging voor haar in vervulling: ze kreeg een elektrische fiets voor haar 'dienstritjes' door Utrecht. "Het was een hele verrassing, want ik wist van niks. Zelfs mijn man zat in het complot!"

Frieda Hutjes

Ergens anders een nieuw leven opbouwen begint bij het leren van de taal. Dat weet vrijwilliger en voormalig wereldburger Frieda Hutjes (78) maar al te goed. Als coördinator van Humanitas koppelt zij mensen die Nederlands willen leren aan een taalmaatje. "Dit werk geeft me heel veel energie."

In december werd Frieda uit Utrecht door de Nationale Postcode Loterij uitgeroepen tot 'Kanjer van Goud' en ging een lang gekoesterde wens in vervulling: ze kreeg een elektrische fiets voor haar 'dienstritjes' door Utrecht. "Het was een hele verrassing, want ik wist van niks. Zelfs mijn man zat in het complot!"

Waarom past dit vrijwilligerswerk zo goed bij jou?

"Taal is mijn ding en ik heb iets met andere culturen. Door het werk van mijn man hebben we 23 jaar in het buitenland gewoond, van Tunesië en Tanzania tot Burkina Faso en Nepal. Het eerste wat ik deed wanneer ik in een nieuw land kwam, was proberen de taal een beetje te leren. Ik heb Arabisch gestudeerd, spreek Frans en Engels en kan heel redelijk Nepali en Kiswahili."

Hoe bent je bij Humanitas Taalmaatjes terechtgekomen?

"Ik heb altijd vrijwilligerswerk gedaan in de landen waar we woonden. In Tunesië heb ik bijvoorbeeld een project opgezet om bij vrouwen inkomen te genereren en in Burkina Faso en Nepal heb ik veel Nederlandse les gegeven. Toen we terugkwamen ben ik als taalmaatje begonnen voor VluchtelingenWerk. Vervolgens werd ik via via gevraagd om taalcoördinator te worden bij Humanitas. Dat is nu bijna zes jaar geleden."

Wat doet een taalcoördinator?

"Ik breng mensen bij elkaar. We beginnen met een intakegesprek om te kijken wat een deelnemer kan en wat voor iemand het is. Vervolgens komen de taalmaatjes op kantoor en gaan we ze matchen, waarna ik de twee aan elkaar voorstel. Blijkt dat het klikt, dan kunnen ze van start. De meeste deelnemers zijn Syriërs en Eritreeërs. Daarnaast hebben we ook mensen uit Irak, uit Afghanistan en soms uit Somalië. In principe is iedere anderstalige welkom bij ons. We hebben bijna altijd wachtlijsten en willen eerst de meest kwetsbaren helpen."

Hoe ziet een typische Taalmaatjes-dag er voor jou uit?

"Ik werk ongeveer vier tot vijf uur per dag, twee dagen per week. Morgen heb ik bijvoorbeeld drie afspraken staan: een kennismakingsgesprek, een intake en een evaluatie. Tussendoor is er nog even tijd om mijn gegevens in de computer te stoppen. Ik denk nooit: 'Ik móét mensen helpen.' Ik doe het heel graag en het is wederkerig: ik krijg er veel energie voor terug."

Wat is jouw belangrijkste doel?

"De spreekvaardigheid verbeteren, dat zie ik het liefst. Ik zeg ook altijd tegen taalmaatjes: 'Jullie hoeven geen vrienden te worden, maar je moet wel met plezier gaan, anders werkt het niet.' Daarom proberen wij ook mensen bij elkaar te zoeken die goed bij elkaar passen. Als blijkt dat het niet lukt, is het beter om een nieuwe match te zoeken dan om door te gaan."

Hoe was het om te worden uitgeroepen tot 'Kanjer van Goud'?

"Onze manager Lizet Klein Nagelvoort had me gevraagd om iets over Taalmaatjes te zeggen voor een vlog. Het viel me al op dat er zoveel collega’s op kantoor waren en dat er mensen met rooie jasjes bij stonden. Ik dacht: 'Wat is dit?' Toen vroegen ze of ik even mee wilde lopen naar buiten en zag ik die elektrische fiets staan. Wat een verrassing! Ze hadden opgevangen dat ik een elektrische fiets wilde kopen; ik fiets veel en ga alleen als het te ver is met de auto naar afspraken. Ik ben er ontzéttend blij mee."

Dus voorlopig fietst je nog wel even door Utrecht voor Taalmaatjes?

"Vorig jaar vroeg iemand mij tijdens de kerstborrel hoe lang ik nog doorging. Ik zei: 'Totdat ze me aan de deur zetten!' Als ik het niet meer leuk vind of niet meer kan, ga ik stoppen. Maar voorlopig gaat het nog hartstikke goed."

Terug naar het nieuwsoverzicht