'Vrijwilligers kunnen nooit de rol van hulpverlener overnemen'

Rebecca Gerritse, senior manager Programma’s & Fondsenwerving, was dinsdag 17 april te gast in het tv-programma Nieuwsuur. Twan Huys vroeg haar naar de toenemende zwaarte en complexiteit van de problemen die deelnemers hebben.

"De hulpvragen die we krijgen, worden steeds ingewikkelder, vooral op het gebied van armoede en schulden, jeugd en jongeren, ouderenzorg en eenzaamheid", vertelde Rebecca Gerritse. "De wachtlijsten voor professionele hulpverlening worden steeds langer. Bovendien komen mensen minder snel in aanmerking voor hulpverlening, omdat de criteria strikter zijn geworden om in aanmerking te komen voor hulp. Hun situatie is vaak 'niet ernstig' genoeg. Steeds minder mensen kunnen een beroep doen op schuldhulpverlening of jeugdhulp via de gemeente. Deze mensen kloppen aan bij Humanitas, omdat ze niet weten waar ze anders terecht kunnen."

Deelnemers kunnen psychische klachten hebben, soms zware. Vrijwilligers van Humanitas zijn geen psycholoog of psychiater en dat is ook niet hun rol, benadrukte Gerritse. "Vrijwilligers bieden een luisterend oor, steunen iemand als maatje en proberen daarmee het zelfvertrouwen te vergroten. Vrijwilligers begeleiden de deelnemer zo goed mogelijk voordat hij of zij hulp krijgt (en dat kan lang duren) of daarnaast."

"Zie vrijwilligers niet als gratis handjes van de hulpverlening, maar als aanvulling op. Of zet ze preventief in, zodat we erger kunnen voorkomen. Onze vrijwilligers worden goed getraind en begeleid. Ze staan naast iemand, als een maatje. Hierdoor zijn ze een waardevolle aanvulling op de hulpverlening."

Je kunt het interview terugkijken (vanaf 10.05 minuten) op de website van Nieuwsuur

Terug naar het nieuwsoverzicht