Wat kan nog wel?

Wat kan er nog wel? Die vraag stond centraal in twee online bijeenkomsten die Humanitas voor haar coördinatoren organiseerde op 16 en 24 november 2020.   

De hulp van Humanitas vindt normaal gesproken face-to-face plaats. Nu zulke ontmoetingen vanwege de coronacrisis vaak niet mogelijk zijn, zoeken vrijwilligers naar andere manieren om toch contact te houden met deelnemers.  

Om ideeën en tips uit te wisselen organiseerde de afdeling Programma’s twee bijeenkomsten. Onder leiding van Jolan van den Broek, senior Manager Programma’s & Fondsenwerving, kwamen zo’n honderd coördinatoren bijeen om hun ervaringen met elkaar te delen. Via Zoom werd er plenair en in breakout rooms gediscussieerd.  

Daarbij bleek dat online contact geen vervanging is voor echt contact. Toch heeft de nieuwe situatie ook tot veel creatieve oplossingen geleid. Zo wordt er inmiddels veel geëxperimenteerd. Bijvoorbeeld met het inzetten van vrijwilligers om andere vrijwilligers digitaal vaardig te maken. Gewoon 1 op 1 bij de vrijwilliger thuis, samen achter de computer. Zodat iedereen de vaardigheden heeft om mee te doen met de digitale activiteiten binnen de afdeling. Binnen de activiteit voor moeders zijn alle moeders aan elkaar gekoppeld in een appgroep. Om het contact en de interactie te stimuleren stellen de vrijwilligers vragen als: ‘Wat heb jij vandaag voor leuks gezien van je kind?’ 

Ook hebben de online toepassingen regelmatig tot nieuwe initiatieven geleid. Zo vertelde Petra Stevering dat toen ze een tekort aan jonge mannelijke vrijwilligers had, mensen van buiten de regio bereid waren online hulp te bieden. “En toen we met het Vriendencafé niet meer fysiek bij elkaar konden komen, zijn deelnemers gebeld door ons met de vraag met wie ze contact zouden willen hebben. Zo hebben we diverse mensen met elkaar in contact gebracht. Dat hadden we niet gedaan als er geen corona was. Nu hebben meerdere deelnemers telefonisch en online contact en zijn er ook kleine groepjes gevormd van mensen die bij elkaar spelletjes spelen, handwerken of wandelen.”  

Terug naar het nieuwsoverzicht