Máxima woont Eenzaamheid Congres bij

Koningin Máxima opende op 27 september de Week tegen Eenzaamheid tijdens het Nationaal Eenzaamheid Congres. Gedurende de week organiseren tal van organisaties, waaronder vereniging Humanitas, in het hele land activiteiten.

De koningin woonde in de Grolsch Veste de Nationale Eenzaamheidslezing bij van bijzonder hoogleraar Anja Machielse, gespecialiseerd in onderzoek naar kwetsbare ouderen. Ook sprak ze met enkele deelnemers en vrijwilligers van Humanitas Tandem, het maatjesproject van Humanitas dat in 2018 twintig jaar bestaat. Het middagprogramma bestond uit twee rondes met verdiepingssessies, onder meer over eenzaamheid in dorpen, samenwerking tussen formele en informele zorg en het signaleren en bespreekbaar maken van eenzaamheid.
 

Foto: Theo Scholten

Het congres was de aftrap voor de Week tegen Eenzaamheid, waar ook in de afdelingen van Humanitas aandacht aan werd besteed. Zo lanceerde de afdeling Humanitas Amsterdam en Diemen de campagne ‘Eén nacht alleen’. Met onder meer opvallende posters en een website (www.eennachtalleen.nl) wil de afdeling nieuwe vrijwilligers werven. In Winterswijk konden mensen samen met een maatje of andere introducé op de markt een maatjesharing halen, die ze vervolgens gezamenlijk opeten in het WUh-gebouw even verderop.

In Groningen werd de ‘Startbijeenkomst eensamen’ gehouden, voor  netwerkpartijen en initiatiefnemers die de krachten rond eenzaamheid willen bundelen. En de afdeling Kampen organiseerde samen met andere organisaties het 'Kom Erbij Festival'. Tijdens het druk bezochte festival konden mensen genieten van muziek, broodjes, knutselen voor jong en oud en mooie gesprekken met elkaar.

Terug naar het nieuwsoverzicht