FAQ's

Wie zijn we en wat doen we?

Humanitas is een vrijwilligersorganisatie. Ons doel is om mensen te helpen die het even niet alleen redden. Humanitas werd op 31 mei 1945 opgericht als humanistische hulporganisatie. Daarna zijn we uitgegroeid tot een van de belangrijkste welzijnsorganisaties van Nederland.

Onze 25.000 vrijwilligers helpen elk jaar ongeveer 75.000 mensen om hun leven weer op de rit te krijgen. We bieden 700 activiteiten, verdeeld over zes thema's:

 • Eenzaamheid
 • Verlies
 • Opvoeden
 • Opgroeien
 • Thuisadministratie
 • Detentie

We bieden verschillende soorten hulp. Zo geven onze vrijwilligers adviezen over opvoeding of gaan ze op stap met de kinderen van mensen die in de gevangenis zitten. Of ze bieden steun na het overlijden van een dierbare.

Voor onze hulp hoef je niks te betalen. En omdat we meer dan tachtig afdelingen hebben door het hele land, is er altijd een Humanitas-afdeling in de buurt.

Hoe krijg ik hulp van Humanitas?

Humanitas heeft 80 afdelingen door het hele land. Op de website van de afdeling die bij jou het dichtst in de buurt is, kun je zien welke soorten hulp ze bieden en waar je terecht kunt voor meer informatie.

Wat voor hulp bieden we?

We bieden 700 activiteiten, verdeeld over 6 thema's:

 • Eenzaamheid
 • Verlies
 • Opvoeden
 • Opgroeien
 • Thuisadministratie
 • Detentie

Een overzicht van onze activiteiten vind je op de pagina Wat we doen. Of kijk meteen welke hulp de Humanitasafdeling bij jou in de buurt aanbiedt.

Kan ik hulp krijgen bij mij in de buurt?

Via de pagina Waar vind je ons vind je snel de website van Humanitas bij jou in de buurt. Daar lees je alles over de hulp die we bij jouw in de buurt bieden. Natuurlijk vind je hier ook de contactgegevens.

Wat hebben we te maken met de stichtingen met de naam Humanitas?

Uit onze vrijwilligersvereniging Humanitas zijn vijf stichtingen voortgekomen. Zij werken met onze toestemming onder de naam ‘Humanitas’, maar opereren als zelfstandige organisaties. Zo hebben de stichtingen een eigen bestuursvorm en inzet van beroepskrachten.

De vijf stichtingen zijn:

 1. Stichting Humanitas: ouderenzorg, thuiszorg en maatschappelijke dienstverlening - Rotterdam
 2. Stichting Humanitas DMH (dienstverlening aan mensen met een handicap)- Nieuwegein
 3. Stichting Humanitas Kinderopvang - Heerlen
 4. Stichting Humanitas Financiële Hulpverlening - Purmerend, Rotterdam, Enschede
 5. Stichting Humanitas Onder Dak Groep - Hengelo
Volgens welke waarden werken we?

Bij Humanitas werken we volgens vier kernwaarden.

Gelijkwaardigheid: Onze vrijwilligers staan naast de deelnemer, nooit erboven.

Eigen regie: Onze vrijwilligers nemen de regie niet over maar helpen mensen zelf de regie over hun leven weer in eigen hand te nemen.

Verantwoordelijkheid: Je bent niet alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor een ander.

Vraaggericht: We staan open voor nieuwe thema’s en spelen in op waar vraag naar is.

Hoe financieren we de hulp?

We hebben drie bronnen van inkomsten:

Hoe word ik vrijwilliger bij Humanitas?

Wil je weten of vrijwilligerswerk bij Humanitas iets voor jou is? Of wil je meteen aan de slag als vrijwilliger? Neem dan contact op met de Humanitasafdeling bij jou in de buurt. Of lees eerst de uitgebreide brochure (PDF) over onze vrijwilligers.

We hebben drie soorten vrijwilligers:

 • Uitvoerende vrijwilligers, die mensen helpen om hun leven weer op orde te krijgen. 
 • Coördinerende vrijwilligers, die zorgen voor een goede match tussen vrijwilliger en hulpvrager. De coördinator ondersteunt ook onze vrijwilligers. 
 • Bestuurlijke vrijwilligers, die als vrijwilliger werken in de afdelings- en districtsbesturen en in het landelijk hoofdbestuur. Zij maken plannen en geven op hoofdlijnen leiding aan de uitvoering van die plannen.
Krijg ik als vrijwilliger goede begeleiding?

Ons motto is: Geen vrijwilliger ongeschoold aan de slag. We willen graag dat onze vrijwilligers goed voorbereid aan hun werk kunnen beginnen. Daarom volg je als nieuwe vrijwilliger een uitgebreide introductiecursus. Ook daarna bieden we (bij)scholing aan en word je persoonlijk begeleid door je coördinator.

Onze scholingen worden gecoördineerd door de Humanitas Academie, die de kwaliteit van de scholingen bewaakt.

Natuurlijk zijn al onze vrijwilligers tijdens hun vrijwilligerswerk WA-verzekerd. Ook krijg je een onkostenvergoeding en ontvang je als je dat wil ons magazine Van Mens tot Mens.

Verder zorgen we voor een veilige werkomgeving. Een klachtenreglement en gedragscode dragen hieraan bij.

Lees meer over ons vrijwilligerswerk.

Kan iedereen vrijwilliger bij ons worden?

Wil je bij ons aan het werk als vrijwilliger? Dan is het belangrijk dat je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je bent 16 jaar of ouder.
 • Je werkt volgens onze kernwaarden en doelstellingen.
 • Je hebt de juiste kwaliteiten. Als het nodig is, volg je een basiscursus. Je volgt de introductiecursus bij jou in de buurt. Je neemt deel aan (bij)scholing en werkoverleg.
Hoe kan ik contact met jullie  opnemen?

Op onze Contact pagina vind je alle contactmogelijkheden.

Landelijk Bureau Humanitas

[T] 020 523 11 00
[M] info@humanitas.nl

Bezoekadres: Sarphatistraat 4-6, Amsterdam

Hoe verwijs ik een cliënt door naar Humanitas?

Heb je als arts, wijkverpleegkundige, consultatiemedewerker of maatschappelijk werker een cliënt die onze hulp kan gebruiken? Neem dan contact op met Humanitas bij jou in de buurt.

Waar vind ik jullie op social media?

Humanitas is actief op diverse social media: 

Met wie werken we samen?

Humanitas maakt deel uit of is aangesloten bij diverse organisaties:

 

Wat is humanisme?

Humanisme is een levensbeschouwing die de mens centraal stelt. ('Humanus' betekent in het Latijn 'menselijk'). Het humanisme is geen religie. Toch is het humanisme niet anti-godsdienstig. Zowel gelovigen als niet-gelovigen zijn humanist.

Het is niet precies bekend hoeveel mensen in Nederland zich humanist noemen. Naar schatting een half miljoen Nederlanders hangt de humanistische ideeën aan

In Nederland zijn tal van humanistische organisaties actief, onder meer op het gebied van onderwijs, ontwikkelingssamenwerking, vrijwilligerswerk, uitvaartbegeleiding en mensenrechten. Een groot aantal organisaties heeft zich aangesloten bij de Humanistische Alliantie. Ook Humanitas maakt deel uit van de Humanistische Alliantie.

Hoe kan ik jullie financieel steunen?

Wil je ons helpen ons mooie werk te blijven doen en ons financieel ondersteunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij.

Je kunt ons ondersteunen door lid of donateur te worden, of door een schenking te doen of ons in je testament op te nemen.

Alle informatie over hoe je ons kunt steunen, vind je op de pagina Steun ons.

Hoe word ik lid van Humanitas?

Je kunt lid worden door dit formulier  in te vullen.

Je kunt ook een e-mail sturen naar info@humanitas.nl. Of bellen naar 020-5231100. Vraag dan naar de afdeling relatie-administratie.

Door lid te worden van Humanitas steun je onze vrijwilligers. Het belangrijkste dat je voor jouw lidmaatschap terugkrijgt, is een stem in ons beleid. Je kunt meepraten en –beslissen over activiteiten op vergaderingen van jouw lokale afdeling. Je contributie komt rechtstreeks ten goede aan Humanitas bij jou in de buurt.

Hoe zeg ik mijn lidmaatschap op?

Een lidmaatschap opzeggen kan door een mail te sturen naar info@humanitas.nl.

Bellen kan ook: 020-5231100

Kan ik Humanitas in mijn testament opnemen?

Jazeker, dat kan.

Onze gegevens voor het opnemen van de Vereniging Humanitas in een testament zijn:

Vereniging Humanitas, Nederlandse vereniging voor maatschappelijke dienstverlening en samenlevingsopbouw gevestigd te Amsterdam, 1017 WS, Sarphatistraat 4.

Postadres: 1000 AB Amsterdam, Postbus 71
rekeningnummer NL58 INGB 0000 294050

Voor meer informatie over het opnemen van Humanitas in je testament kun je vrijblijvend bellen met Vivian Rinat, 020-5231100 of mailen v.rinat@humanitas.nl.

Lees meer over hoe je ons in je testament kunt opnemen.

 

Hoe kan ik mijn donatie verhogen of verlagen?

Wil je jouw donatiebedrag verhogen of verlagen? Stuur dan een mail naar info@humanitas.nl of bel: 020-5231100.

Welke soorten lidmaatschap heeft Humanitas?

We hebben een betaald lidmaatschap, dat 35 euro per jaar kost. Dit geld komt rechtstreeks ten goede van Humanitas bij jou in de buurt.

Vrijwilligers van Humanitas kunnen kiezen voor een gratis lidmaatschap.

Vul, om lid te worden, dit formulier in.

Hoe zeg ik mijn machtiging op?

Een machtiging opzeggen kan door een mail te sturen naar info@humanitas.nl.

Bellen kan ook: 020-5231100

Hoe geef ik door dat ik geen post van jullie wil ontvangen?

Om door te geven dat je minder of geen mail van Humanitas wilt ontvangen, kun je een mail sturen naar info@humanitas.nl.

Hoe geef ik een adreswijziging door?

Een adreswijziging kun je door geven door een mail te sturen naar info@humanitas.nl. Noem hierin zowel het oude als het nieuwe adres.

Bellen kan ook: 020-5231100

Hoe geef ik een wijziging van mijn gegevens door?

Staan je gegevens niet goed genoteerd bij ons? Stuur dan een mail naar info@humanitas.nl en wij maken het zo snel mogelijk in orde. Vermeld in de mail de huidige (foute) en de nieuwe (juiste) gegevens.

Bellen kan ook: 020-5231100

Heeft Humanitas iets te maken met het Humanistisch Verbond?

Het Humanistisch Verbond staat los van Humanitas. Wel maken beide organisaties deel uit van de Humanistische Alliantie. Dit is een platform van meer dan 50 humanistische organisaties.

Staan jullie geregistreerd als ANBI?

De Vereniging Humanitas staat bij de belastingdienst geregistreerd als een algemeen nut beogende instelling (ANBI).

Vanaf 1 januari 2014 gelden er nieuwe voorwaarden voor ANBI’s. De verstrekking van informatie door goede doelen via internet is vanaf die datum een wettelijke voorwaarde voor behoud van de ANBI-status. Vanuit publieksbelang wordt immers meer (gratis) transparantie geëist van de ANBI’s.

De Vereniging Humanitas voldoet aan deze eisen en publiceert op haar internetsite de gevraagde gegevens. Voor alle duidelijkheid wordt hieronder een opsomming en verwijzing gegeven:

 

 

Voor vragen over dit onderwerp kun je contact opnemen met Victoria Rekatsinas. Telefoon: 020 - 523 11 00. Email: v.rekatsinas@humanitas.nl

Hebben jullie het CBF-keur?

Ja, de vereniging Humanitas is een erkend goed doel en heeft het CBF-keur. Dat betekent dat wij voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Toezichthouder Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) controleert dit. Zo weet je zeker dat wij bijdragen aan een betere wereld, zorgvuldig omgaan met iedere euro en verantwoording afleggen. Meer weten? Kijk op geefgerust.nl

Wat is de Erkenning?

De kwaliteitseisen worden opgesteld door een onafhankelijke commissie. Toezichthouder CBF controleert of we aan de eisen voldoen. Zij checken ons ieder jaar en eens in de drie jaar worden we uitgebreid getoetst. Zo bouwen we samen aan een professionele en transparante sector waar je als donateur gerust aan kunt geven.

We zijn inmiddels met bijna 500 Erkende Goede Doelen. Samen vertegenwoordigen we ruim 80% van het geld dat de samenleving doneert aan maatschappelijke doelen. Je herkent ons aan het ‘Erkend Goed Doel’-logo.

 
Transparantie in één oogopslag: Het CBF-Erkenningspaspoort

Het CBF-Erkenningspaspoort toont op een eenduidige en neutrale wijze de belangrijkste informatie van een Erkend Goed Doel. Transparantie in één oogopslag dus. Het paspoort bevat zowel kwalitatieve informatie over de doelstelling en activiteiten van de organisatie als financiële kengetallen. Deze laatste zijn door het CBF gevalideerd. 

Hoe dien ik een klacht in?

We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat onze vrijwilligers, deelnemers en beroepskrachten tevreden over ons zijn. Mocht dat niet zo zijn, dan kun je een klacht indienen

Ook hebben we voor zowel onze vrijwilligers als deelnemers gecertificeerde vertrouwenspersonen aangesteld. Bij hen kun je terecht als je te maken hebt gekregen met ongewenste intimiteiten, seksueel grensoverschrijdend gedrag of andere ongewenste omgangsvormen. Je kunt er meer over lezen in de folder Vertrouwenspersoon Ongewenste omgangsvormen.