Veelgestelde vragen

Hoe krijg ik hulp van Humanitas?

Humanitas heeft 82 afdelingen door het hele land. Op de website van de afdeling die bij jou het dichtst in de buurt is, kun je zien welke soorten hulp ze bieden en waar je terecht kunt voor meer informatie.

Kan ik hulp krijgen bij mij in de buurt?

Via de pagina Waar vind je ons vind je snel de website van Humanitas bij jou in de buurt. Daar lees je alles over de hulp die we bij jouw in de buurt bieden. Natuurlijk vind je hier ook de contactgegevens.

Hoe financieren jullie de hulp?

We hebben drie bronnen van inkomsten:

Hoe word ik vrijwilliger bij Humanitas?

Wil je weten of vrijwilligerswerk bij Humanitas iets voor jou is? Of wil je meteen aan de slag als vrijwilliger? Neem dan contact op met de Humanitasafdeling bij jou in de buurt. Of lees eerst de uitgebreide brochure over onze vrijwilligers.

We hebben drie soorten vrijwilligers:

  • Uitvoerende vrijwilligers, die mensen helpen om hun leven weer op orde te krijgen. 
  • Coördinerende vrijwilligers, die zorgen voor een goede match tussen vrijwilliger en hulpvrager. De coördinator ondersteunt ook onze vrijwilligers. 
  • Bestuurlijke vrijwilligers, die als vrijwilliger werken in de afdelings- en districtsbesturen en in het landelijk hoofdbestuur. Zij maken plannen en geven op hoofdlijnen leiding aan de uitvoering van die plannen.
Krijg ik als vrijwilliger goede begeleiding?

Ons motto is: Geen vrijwilliger ongeschoold aan de slag. We willen graag dat onze vrijwilligers goed voorbereid aan hun werk kunnen beginnen. Daarom volg je als nieuwe vrijwilliger een uitgebreide introductiecursus. Ook daarna bieden we (bij)scholing aan en word je persoonlijk begeleid door je coördinator.

Onze scholingen worden gecoördineerd door de Humanitas Academie, die de kwaliteit van de scholingen bewaakt.

Natuurlijk zijn al onze vrijwilligers tijdens hun vrijwilligerswerk WA-verzekerd. Ook krijg je een onkostenvergoeding en ontvang je als je dat wil ons magazine Van Mens tot Mens.

Verder zorgen we voor een veilige werkomgeving. Een klachtenreglement en gedragscode dragen hieraan bij.

Lees meer over ons vrijwilligerswerk.

Met wie werken jullie samen?

Humanitas maakt deel uit of is aangesloten bij diverse organisaties:

 

Wat is humanisme?

Humanisme is een levensbeschouwing die de mens centraal stelt. ('Humanus' betekent in het Latijn 'menselijk'). Het humanisme is geen religie. Toch is het humanisme niet anti-godsdienstig. Zowel gelovigen als niet-gelovigen zijn humanist.

Het is niet precies bekend hoeveel mensen in Nederland zich humanist noemen. Naar schatting een half miljoen Nederlanders hangt de humanistische ideeën aan

In Nederland zijn tal van humanistische organisaties actief, onder meer op het gebied van onderwijs, ontwikkelingssamenwerking, vrijwilligerswerk, uitvaartbegeleiding en mensenrechten. Een groot aantal organisaties heeft zich aangesloten bij de Humanistische Alliantie. Ook Humanitas maakt deel uit van de Humanistische Alliantie.

Hoe word ik lid van Humanitas?

Je kunt lid worden door dit formulier  in te vullen.

Je kunt ook een e-mail sturen naar info@humanitas.nl. Of bellen naar 020-5231100. Vraag dan naar de afdeling relatie-administratie.

Door lid te worden van Humanitas steun je onze vrijwilligers. Het belangrijkste dat je voor jouw lidmaatschap terugkrijgt, is een stem in ons beleid. Je kunt meepraten en –beslissen over activiteiten op vergaderingen van jouw lokale afdeling. Je contributie komt rechtstreeks ten goede aan Humanitas bij jou in de buurt.

Heeft Humanitas iets te maken met het Humanistisch Verbond?

Het Humanistisch Verbond staat los van Humanitas. Wel maken beide organisaties deel uit van de Humanistische Alliantie. Dit is een platform van meer dan 50 humanistische organisaties.