Over Begeleide Omgangsregeling

Hulp nodig bij de omgangsregeling?

Voor BOR staat het belang van het kind voorop. Want ieder kind heeft recht op omgang met beide ouders. De Begeleide Omgangsregeling (BOR) van Humanitas helpt dit in goede banen te leiden, ook als er spanningen zijn. 

Heb je je aangemeld, dan bekijkt de coördinator eerst de huidige situatie. Nadat is besloten tot begeleiding, heeft de coördinator een kennismakingsgesprek met jullie allebei. Aan de hand daarvan zoekt de coördinator een vrijwilliger die past bij jullie gezinssituatie. Daarmee maken jullie afspraken en kan de Begeleide Omgangsregeling beginnen. De vrijwilligers zijn ervaren, betrokken en gemotiveerd en krijgen een intensieve scholing. Ze zijn er in het belang van jullie kinderen.

De Begeleide Omgangsregeling komt stapsgewijs tot stand. Het contact tussen ouders en kind gebeurt op een ontspannen, veilige manier. Zo kunnen kind en ouder zich vrij voelen bij elkaar. En kan het kind (weer) een goed contact opbouwen met beide ouders. De omgang gebeurt in eerste instantie in een speelkamer, later in een openbare ruimte. De begeleiding gebeurt op basis van gelijkwaardigheid. We doen niet aan dossiervorming.

Speelkamer

De speelkamer is zo ingericht dat een kind er zoveel mogelijkheid vrijheid heeft. Het kan met allerlei speelgoed spelen, of bijvoorbeeld tekenen en spelletjes doen. Het is een fijne veilige plek om als ouder bij je kind te zijn.

Wat doet BOR?

BOR geeft extra hulp aan kinderen en ouders:

  • Kinderen helpen met de overgang van de ene ouder naar de andere
  • Begeleiding tijdens de omgang
  • Zo nodig haalt/brengt de vrijwilliger de kinderen naar de afgesproken plaats
  • De professionele coördinator begeleidt en bemiddelt

Deze ondersteuning is:

  • Vrijwillig, maar niet vrijblijvend
  • Tijdelijk (3 – 6 maanden)

Meer weten?

Wil je meer informatie, of wil je je aanmelden? Kijk welke Humanitas-afdelingen dit programma aanbieden.