Over Home-Start

Voor de opvoeding van opgroeiende kinderen bestaat geen handleiding. Ieder kind is weer anders, net als de tijden en de omstandigheden. Als ouder doe je wat je kunt, maar je vraagt je vast ook wel eens af of je goed op je kinderen reageert. Of je wel een goed contact met ze hebt? Of hoe je bepaald gedrag kunt veranderen. Dan helpt het als er iemand met een frisse blik meekijkt. Iemand die ervaring heeft met opvoeden en aandacht heeft voor jou en je gezin.

Onze vrijwilligers hebben tijd om te luisteren of om een handje te helpen bij praktische zaken. Iets gezelligs doen met de kinderen bijvoorbeeld. Of samen zoeken naar een geschikte peuterspeelzaal, of helpen bij de administratie. Maar ze kunnen je ook helpen bij het uitbreiden van je netwerk. Bijvoorbeeld om ervaringen mee te delen over opvoeden en het gezinsleven. Of misschien om nieuwe vriendschappen mee op te bouwen.

Wat kun je verwachten?

  • De ondersteuning van Home-Start kost niks
  • Een vrijwilliger komt regelmatig bij je thuis
  • Je krijgt persoonlijke aandacht en een steuntje in de rug
  • Je krijgt ondersteuning bij de opvoeding van je kind(eren)
  • Je krijgt hulp bij het uitbreiden van je netwerk
  • Je krijgt de kans contacten te leggen met andere ouders
  • Je krijgt hulp bij praktische zaken
  • De vrijwilliger biedt je vriendschappelijk contact en vertrouwen

Hoe werkt het?

Na je aanmelding heb je een kennismakingsgesprek de Home-Start coördinator. Je vertelt waar je graag hulp bij zou willen krijgen. Zo kan de ondersteuning worden afgestemd op wat voor jou – en jouw gezin – nodig is. De coördinator zoekt een vrijwilliger die past bij jou en je situatie. Jouw vrijwilliger komt een keer per week bij je langs voor een periode van minimaal drie maanden. Daarna is de duur afhankelijk van jouw behoefte; soms een jaar of langer. Steeds meer vaders doen een beroep op Home-Start en steeds meer ervaren vaders melden zich aan als vrijwilliger.

Meer weten?

Wil je meer informatie, of wil je je aanmelden? Ga dan naar de speciale Home-Start-website. Hier kun je ook zien in welke gemeenten Home-Start wordt aangeboden.