Over Home-Start

Over Home-Start

Home-Start werkt met een wetenschappelijk bewezen effectief programma voor gezinnen met kinderen tot en met 6 jaar. In de praktijk blijkt dat Home-Start ook als positief en werkzaam ervaren wordt door gezinnen met oudere kinderen.

Home-Start Nederland is van mening dat preventie en het vroegtijdig inzetten van de ondersteuning van groot belang is. Het doel is om kleine vragen klein te houden en niet te laten uitgroeien tot grote problemen. Home-Start wil kinderen een goede start geven in het leven. Dit maakt dat het kernprogramma voor ouders met kinderen tot en met 6 jaar in alle gemeenten beschikbaar is waar Home-Start aangeboden wordt.

Elke gemeente bepaalt zelf of Home-Start wordt aangeboden als programma voor opvoed- en gezinsondersteuning. Daarvoor geeft de gemeente opdracht aan een uitvoerende organisatie. Home-Start is er voor gezinnen met opgroeiende kinderen van verschillende leeftijdsgroepen. Met in elk geval als kernprogramma: 0 t/m 6 jaar, vanaf 28 weken zwangerschap. Optioneel per gemeente: 0 t/m 14 of maximaal 17 jaar.

Bij Home-Start is de vraag van de ouders het uitgangspunt. Een vrijwilliger bezoekt het gezin een dagdeel per week. De vrijwilliger heeft zelf ervaring met het opvoeden van kinderen. Elke vrijwilliger heeft de voorbereidende training Home-Start voor vrijwilligers gevolgd. Een betaalde Home-Start coördinator traint en begeleidt de vrijwilliger, werft gezinnen en onderhoudt contacten met andere beroepskrachten die werken in de jeugdsector.

Doel Home-Start

Home-Start heeft als doel: voorkomen dat alledaagse problemen van ouders met jonge kinderen uitgroeien tot langdurige problemen. Home-Start wil kinderen een goede start bieden. Daarom stelt Home Start zich drie subdoelen.

  1. Ouders hebben hun opvoedcompetenties vergroot en hebben minder opvoedstress;
  2. Ouders maken gebruik van praktische en emotionele steun van mensen uit hun sociale netwerk;
  3. Gedrag van kinderen is verbeterd evenals de relatie tussen ouders en kinderen.

Het resultaat is dat ouders meer positieve aandacht geven aan hun kinderen. En zij ondernemen meer met en zonder hun kinderen, thuis en daarbuiten.

Meer weten?

Wil je meer weten of je aanmelden? Ga naar de speciale Home-Start-website voor meer informatie en om te zien in welke gemeenten Home-Start actief is.