Onze vrijwilligers

Intensieve Vrijwillige Zorg speelt flexibel in op uiteenlopende hulpvragen om intensieve zorg. Het doel is om isolement en eenzaamheid te voorkomen, of te beperken. Maar ook om eventuele mantelzorgers te ontlasten. Jouw ondersteuning en inzet kan helpen om mensen langer zelfstandig te laten wonen.  

Gehandicapten en Chronisch Zieken

We zijn er voor iedereen met een verstandelijke dan wel lichamelijke beperking of chronische ziekte. Of het nu gaat om thuiszorg, of hulp binnen een instelling of een begeleid zelfstandig wonen-project.

Ouderen

We zijn er voor ouderen die hun gedachten graag eens met iemand willen delen en hun verhalen kwijt willen. Vaak zijn zij aan huis gebonden. En voor wie niet veel buiten komt, kunnen de dagen soms lang duren. Luisteren en aandacht krijgen, doet dan enorm goed.

Mensen met een vorm van dementie

We zijn er voor mensen van alle leeftijden met een vorm van dementie. Zij kunnen - net als hun naasten – een beroep op ons doen. Als vrijwilliger ga je regelmatig langs om samen iets te ondernemen. Bijvoorbeeld een kopje koffie drinken, een museum bezoeken, schaken, een praatje maken of samen de krant lezen.

Maatjes voor Mantelzorgers

Mantelzorger staan vaak dag en nacht klaar voor een ander. Als maatje van Intensieve Vrijwillige Zorg ben jij er nu eens helemaal voor de mantelzorger. Je hebt een luisterend oor en herkent de knelpunten van mantelzorg. Je staat niet klaar met goedbedoelde adviezen, maar hebt wel levenservaring, gezond verstand en aandacht voor de deelnemer.

Mensen met psychische en/of psychiatrische klachten

Psychische of psychiatrische problemen maken onzeker, of eenzaam. Jij, als maatje, begrijpt dat. Je luistert, geeft aandacht, vriendschap en steun. Samen gaan jullie eropuit. Gewoon lekker ontspannen. Wandelen of winkelen, bijvoorbeeld. En praten over wat jouw deelnemer bezighoudt.

Herken jij je hierin:

 • Je vindt het leuk om met de deelnemer op te trekken op basis van gelijkwaardigheid - je bent vrijwilliger, geen hulpverlener.
 • Je kunt goed luisteren, zonder klaar te staan met goedbedoelde adviezen.
 • Je kunt een steuntje in de rug geven en een vertrouwensrelatie opbouwen.
 • Je vindt het leuk om samen wat te doen. Wandelen, fietsen, winkelen, een kopje koffie drinken, noem maar op.
 • Je bent eens in de week of eens in de twee weken beschikbaar.

Wat hebben wij jou te bieden?

 • Een gedegen scholing voor je aan de slag gaat
 • Contact met andere vrijwilligers
 • Professionele begeleiding
 • Themabijeenkomsten
 • Persoonlijke ontwikkeling
 • Vergoeding van gemaakte onkosten en een vrijwilligersverzekering

Geef je op

Jouw ondersteuning verlicht het leven van mensen die vaak al veel zorgen hebben. Jouw zorg en inzet zijn van groot belang en van harte welkom. Kijk welke Humanitas-afdelingen dit programma aanbieden.