Over Humanitas Jongerenmaatjes

Er zijn veel redenen waarom je een maatje kunt gebruiken. Misschien voel je je wel eens eenzaam, of is er thuis een lastige situatie. Ofmisschienwil je gewoon eens praten met iemand die niet meteen oplossingen of nieuwe problemen aandraagt. Je Jongerenmaatje is er ook als je zin hebt om leuke dingen te doen, maar niemand weet om dat mee te doen. De reden maakt niet uit. Gezelligheid en vertrouwen zijn heel belangrijk.

Wat houdt het in?

Een maatje is iemand met wie je één keer per week, of één keer in de twee weken iets leuks gaat doen. Samen spreken jullie af wat en wanneer. Een goed gesprek, of gewoon thee drinken en kletsen, samen voetballen, mee naar een sportvereniging, samen skaten of vissen, helpen met het huiswerk, naar een open dag van een nieuwe opleiding, noem maar op. Als jij dat wilt, trekken jij en je maatje ongeveer een jaar met elkaar op.

Werkt het?

Veel jongeren geven aan dat zij het heel fijn vinden om een maatje te hebben. Soms meteen vanaf de eerste ontmoeting, soms is het even wennen. Het kan ertoe leiden dat je weer zin krijgt in school of een leuke opleiding of baan vindt.

Ik geef me op, en dan?

Je meldt je aan. Als je jonger bent dan 18 jaar heb je daarvoor de toestemming van je ouders nodig. Daarna neemt een coördinator contact met je op. Er volgt een gesprek waarin jullie kennismaken en waarin je vertelt waarbij we jou kunnen helpen. Je kunt er altijd nog over nadenken, of er vanaf zien. Dan ontmoet je jouw Jongerenmaatje. Is er geen klik, dan regelen we een ander. Na twee maanden vraagt de coördinator aan allebei of de klik er nog steeds is.

Meer weten?

Wil je meer informatie, of wil je je aanmelden? Kijk welke Humanitas-afdelingen dit programma aanbieden.