Scholing vrijwilligers

Humanitas streeft ernaar dat alle vrijwilligers goed voorbereid aan de slag gaan. Tijdens het warmdraaiweekend in Voorthuizen spijkeren de vrijwilligers van de Kindervakantieweken hun kennis bij en maken kennis met elkaar. Lees hieronder een verslag van het weekend.

Op het terrein van camping Costa del Zeumeren in Voorthuizen klinken kreten van vreugde. Tientallen vrijwilligers van de Kindervakantieweken hebben op een zonnige zaterdag in mei hier de eerste dag van hun warmdraaiweekend voor  de Kindervakantieweken. Het weekend is bedoeld om nieuwe vrijwilligers welkom te heten, kennis op te doen en het teamgevoel te versterken. Maar eerst vallen de vrijwilligers die elkaar van eerdere Kindervakantieweken kennen, elkaar blij in de armen. Er wordt geknuffeld en gezoend, want de ‘veteranen’ zijn blij hun maatjes weer te zien.

Voor de vrijwilligers is het belangrijk een groepsgevoel te kweken voor de Kindervakantieweken van start gaan.

Na een kort welkomstwoord van coördinatoren Loes Hulsebosch en Laura Blaauw gaan de vrijwilligers aan de slag. Verdeeld over vier groepen, een voor elke vakantieweek, is hun eerste opdracht om elkaar beter te leren kennen. De vrijwilligers van week 2 vleien zich in gras voor een korte voorstelronde, waarna de plannen worden gesmeed voor de komende vakantieweek. Een stukje verderop hebben de vrijwilligers van week 1 een andere manier om elkaar te leren kennen. Twee vrijwilligers worden van elkaar gescheiden door een laken. Zodra de doek is gevallen moeten ze naam van de vrijwilliger tegenover zich noemen. Wie als eerste de juiste naam noemt heeft gewonnen. Daarna gaan ze aan de slag met een kaartspel met karaktereigenschappen. Iedereen mag enkele kaarten kiezen met eigenschappen die bij hem of haar horen en uitleggen waarom dat zo is.

Na de lunch is het tijd om de kennis van de vrijwilligers bij te schaven. In het hoofdgebouw krijgt een deel van hen een EHBO-opfriscursus van twee ervaren EHBO-trainers. Ze moeten veel voorkomende handelingen uitvoeren, zoals het verwijderen van een teek of een splinter of het behandelen van een verstuikte enkel. Onder veel hilariteit brengen de vrijwilligers de drukverbanden bij elkaar aan. Intussen wordt de keukenploeg bijgespijkerd over voedselallergieën en hygiëne in de keuken. In een nabijgelegen tent wordt een workshop Casuïstiek gegeven.

De namiddag is ingeruimd voor een speurtocht, zodat de vrijwilligers de omgeving van de camping goed leren kennen. Na het avondeten wordt de dag afgesloten rond het kampvuur en kunnen de vrijwilligers de dag nog eens met elkaar doornemen.

Didrik (links) tijdens de EHBO-opfriscursus.

Didrik, in het dagelijks leven kok, is dit jaar voor het eerst van de partij. “Ik hoorde vorig jaar van een vriendin over de Kindervakantieweken en besloot dat ik me dit jaar zou aanmelden als vrijwilliger. Kinderen die het thuis niet altijd even makkelijk hebben een leuke tijd bezorgen, daar wil ik graag een week van mijn tijd voor opgeven.”

Het weekend noemt hij leuk en intensief. “Al bij de eerste vergadering zag ik dat ik in een groep vrijwilligers terecht was gekomen waar ik zeker een leuke week mee ga hebben. Ze gaan makkelijk met elkaar om, durven door te vragen en zijn oprecht geïnteresseerd.”

Qua scholing is hem vooral de workshop Casuïstiek bijgebleven. “Er werden mogelijke scenario’s besproken en vervolgens gekeken naar oplossingen. Wat doe je bijvoorbeeld als een meisje steeds dreigt weg te lopen? Of als een jongen niet wil eten? Je leert op die manier veel over wat je wel en niet kan doen. Natuurlijk mag je omgaan met de kinderen, maar niet te persoonlijk. Je mag ze bijvoorbeeld niet jouw geheimen vertellen.”

Brenda, die lerares is en voor de vierde keer als vrijwilliger meegaat, is ook vol lof over de workshop. “Je kon voorbeelden aandragen van dingen waar je vorig jaar tegenaan was gelopen en bespreken op welke manieren je daarmee om kan gaan. Dat is waardevol, zelfs al doe je al twintig jaar mee.”

Minstens zo belangrijk vindt ze dat tijdens het weekend gewerkt wordt aan het teamgevoel. “Het warmdraaiweekend is de eerste kennismaking met de andere vrijwilligers met wie je de week gaat draaien. Dat is onwijs belangrijk. Want ken je ze niet, dan wordt het lastig.”

Ook Didrik kijkt met een goed gevoel op het weekend terug. “Ik vond het hele weekend hartstikke leuk en interessant. Ik heb veel bijgeleerd en ‘s avonds hebben we nog lang buiten gezeten met een muziekje op de achtergrond. Het was een heerlijke avond.”