Over Humanitas Praten over Verlies

Soms is het moeilijk om je verhaal te vertellen aan de mensen om je heen. Of misschien denk je dat je bij je omgeving niet (langer) terechtkunt. Bij Humanitas Praten over Verlies kun je terecht met al je vragen en (praktische) problemen. Wij zijn er voor iedereen, ongeacht leeftijd en achtergrond. Je hebt een één-op-één chatgesprek met een van onze goed geschoolde vrijwilligers . Van mens tot mens, anoniem en vertrouwelijk. Is er even geen vrijwilliger beschikbaar, dan kom je in een wachtrij. Als die vol is, vragen we je om het later nogmaals te proberen.

Vrijwilligers

De vrijwilligers van Pratenoververlies.nl zijn mensen die graag contact maken met anderen. Ze zijn goed voorbereid en geschoold over alles wat met verlies en rouw te maken heeft. Ze krijgen scholing en begeleiding door Humanitas en Yarden en hebben vaak zelf te maken gehad met verlies.

Hoe werkt het?

Voordat je een chatgesprek begint, vragen we enkele gegevens van je. Je bent alleen verplicht om een (schuil)naam op te geven; het hoeft dus niet je eigen naam te zijn. De andere gegevens hoef je niet in te vullen, maar kunnen wel helpen bij het chatten. Onze vrijwilligers zijn 7 dagen per week zijn online beschikbaar, ook op feestdagen. Elke dag van 14.00 tot 23.00 uur en op zondag van 11.00 tot 23.00 uur. Tot een half uur voor sluitingstijd kun je je nog aanmelden voor een chatgesprek.

Anonimiteit

Het chatten is anoniem. Dat betekent dat er geen persoonlijke gegevens worden uitgewisseld en niemand zich met zijn echte naam bekend hoeft te maken. Je kunt gebruik maken van een schuilnaam (nickname). Ook de vrijwilliger is anoniem.

Vertrouwelijkheid

Alle medewerkers en vrijwilligers hebben een geheimhoudingsplicht. De chatgesprekken zijn vertrouwelijk. De gegevens van het chatgesprek slaan we tijdelijk op. Na een aantal maanden wordt het gesprek automatisch gewist. Het kan voorkomen dat medewerkers van Ppratenoververlies.nl het gesprek nog een keer bekijken en met elkaar bespreken. Dit doen we alleen in het belang van de kwaliteit en om ervan te leren.

Doorbreken van de vertrouwelijkheid

Doorbreken van de vertrouwelijkheid is alleen dan mogelijk wanneer er naar aanleiding van een chatgesprek vermoedens ontstaan van ernstige strafbare feiten en/of vermoedens van gevaar voor leven, lijf of vrijheid van derden. In die (uitzonderlijke) gevallen behouden wij ons het recht voor om gegevens en gesprekken te delen met externe instanties.

Chatten?

Wil je meer weten of meteen chatten?  Ga dan naar de website van Pratenoverlies.nl.

Pratenoververlies.nl is een samenwerking van uitvaartorganisatie Yarden en vrijwilligersorganisatie Humanitas.