Over Humanitas Re-integratiecentra

Hoe krijgt je als (ex-)gedetineerde na je vrijlating je leven weer op orde? En hoe vind je de weg in alle regels en instanties waarmee je te maken krijgt? Bij het opbouwen van een nieuw leven na je detentie kun je misschien wel wat hulp gebruiken. Met steun van een vrijwilliger gaat dat allemaal een stuk makkelijker. Goed geschoolde vrijwilligers van Humanitas zorgen ervoor dat jij allerlei zaken kunt regelen in een re-integratiecentrum.

Er zijn twee soorten re-integratiecentra:

Binnen-Ric

In het Binnen-Ric ondersteunen vrijwilligers je bij je praktische zaken. Denk aan vragen over identiteitspapieren, zorgverzekering, schulden, inkomen en huisvesting. Samen met een vrijwilliger kun je bellen naar verschillende instanties. Bijvoorbeeld als je een overzicht wilt krijgen van eventuele schulden. Ook kun je gebruikmaken van computers met internet. En hulp krijgen bij het invullen van allerlei formulieren.

Buiten-Ric

Hier kun je terecht als ex-gedetineerde met allerlei vragen over wonen, werk, zorg, identiteitspapieren en eventuele schulden. De vrijwilligers hebben een luisterend oor, en kunnen je ook helpen met het vinden van de juiste instanties. Ook jouw familieleden kunnen hier terecht als ze vragen hebben over re-integratie. Vooraf een afspraak maken, is bij het Buiten-Ric niet nodig.

Heb je als (ex-)gedetineerde behoefte aan een wat langduriger begeleiding? Bijvoorbeeld omdat jouw situatie te complex is om snel op te lossen? Dan bestaat ook de mogelijkheid om aan een maatje te worden gekoppeld.

Meer weten?

In bijna elke Penitentiaire Inrichting (PI) in Nederland is inmiddels een Binnen-Ric geopend. Het Buiten-Ric is op werkdagen geopend op verschillende locaties. Wil je meer informatie? Kijk welke Humanitas-afdelingen dit programma aanbieden.