Over Humanitas Re-integratiecentra

Hoe krijg je als (ex-)gedetineerde na je vrijlating je leven weer op orde? En hoe vind je de weg in alle regels en instanties waarmee je te maken krijgt? Bij het opbouwen van een nieuw leven na je detentie kun je misschien wel wat hulp gebruiken. Met steun van een vrijwilliger gaat dat allemaal een stuk makkelijker. Goed geschoolde vrijwilligers van Humanitas zorgen ervoor dat jij allerlei zaken kunt regelen in een re-integratiecentrum.

Er zijn twee soorten re-integratiecentra:

Binnen-Ric in de Penitentiaire Inrichting

In het Binnen-Ric helpen vrijwilligers je met praktische zaken. Denk aan vragen over identiteitspapieren, zorgverzekering, schulden, inkomen en huisvesting. Samen met een vrijwilliger kun je bellen naar verschillende instanties. Bijvoorbeeld als je een overzicht wilt krijgen van eventuele schulden. Ook kun je gebruikmaken van computers met beperkte toegang tot internet. En hulp krijgen bij het invullen van formulieren.

Buiten-Ric in je woonplaats

Als ex-gedetineerde kun je in een Buiten-Ric in je woonplaats terecht met vragen over wonen, werk, zorg, identiteitspapieren en eventuele schulden. De vrijwilligers luisteren naar je verhalen en kunnen je ook helpen met het vinden van de juiste instanties. Ook jouw familieleden kunnen hier terecht als ze vragen hebben over re-integratie. Een afspraak maken is bij een Buiten-Ric niet nodig. Controleer wel de openingstijden.

Niet in iedere gemeente is een Buiten-Ric. Ga vooraf na of er een is in jouw woonplaats.  Als er geen Buiten-Ric is, kun je bij Bureau Nazorg vragen welke ondersteuning er in jouw woonplaats is.

Heb je als (ex-)gedetineerde behoefte aan wat langduriger begeleiding? Bijvoorbeeld omdat jouw situatie te complex is om snel op te lossen? Ook dan kun je aan een maatje worden gekoppeld.

Meer weten?

In bijna elke Penitentiaire Inrichting (PI) in Nederland is inmiddels een Binnen-Ric geopend. Wil je meer informatie? Neem dan contact op met je casemanager.