Download als PDF

Kinderen boven 18 jaar

Hieronder vind je informatie over welke zaken veranderen en wat moet worden aangevraagd als een jongere achttien jaar wordt. Ook vind je hier informatie over het aanvragen van een bijstandsuitkering voor een jongere boven de achttien jaar. Tot slot zie je hier ook de voorwaarden om studiefinanciering te kunnen ontvangen en hoe dit kan worden aangevraagd.

Ik word 18 jaar, wat nu!?
 1. Klik hier voor informatie over welke zaken geregeld moeten zijn zodra een jongere achttien jaar wordt.
  1. Klik hier voor het maken van een persoonlijke checklist over wat er allemaal gaat veranderen zodra een jongere achttien jaar wordt. 
  2. Klik hier om een praktisch en overzichtelijk boekje over geldzaken voor achttien-jarigen aan te schaffen.
 2. Klik hier om te lezen over waar rekening mee moet worden gehouden als een kind nog geen achttien jaar is, maar al wel gaat studeren.
Bijstandsuitkering jongeren

Ben je 27 jaar of jonger en werkloos? Woon je alleen en kan je de kosten voor je levensonderhoud met niemand delen? Dan kun je een bijstandsuitkering krijgen met toeslag van de gemeente. Het toeslagenbeleid kan per gemeente verschillen (Bron: FNV).

 1. Klik hier voor informatie over de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering en de hoogte van een bijstandsuitkering.
 2. Ga naar de website van jouw gemeente om een bijstandsuitkering aan te vragen. Hier vind je ook informatie over de benodigde documentatie en de specifieke rechten en plichten tijdens het ontvangen van een bijstandsuitkering. Klik hier voor een algemeen overzicht.
 3. Wachtperiode: Sommige gemeenten hanteren een wachtperiode van vier weken. In deze periode wordt van je verwacht dat je probeert werk te zoeken/aan een opleiding te beginnen. Vervolgens beoordeelt de gemeente of de aanvrager voldoende zijn/haar best heeft gedaan om werk te vinden/een opleiding te zoeken. Als dit zo is, maar het is niet gelukt dan wordt de aanvraag ingewilligd. Anders niet of er wordt een lagere uitkering betaald. Kijk op de website van je eigen gemeente om te zien of ze een wachtperiode hanteren.
Studiefinanciering

Studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen. Wat je kunt krijgen, hangt af van de opleiding die je doet. Als je een kind verzorgt, kun je extra geld krijgen (Bron: DUO).

Klik hier voor informatie over:

 1. De voorwaarden om studiefinanciering te ontvangen. Ga hiervoor naar ‘voorwaarden’.
 2. Het aanvragen van studiefinanciering. Klik hiervoor op de link ‘aanvragen’ onder het kopje ‘In het kort’.