Makkerhulp

Ambities kosten geld

Hoe meer ambities Humanitas had, hoe meer geld daarvoor op tafel moest komen. Héél veel geld – dat er meestal niet was. Gelukkig waren er vanaf het begin creatieve mensen bij Humanitas die meteen begonnen met inventieve inzamelings- en wervingsacties.

Gezinnen spaarden bijvoorbeeld geld bijeen in speciale spaarpotten, die Humanitas weer inzamelde als ze waren gevuld. 'Een rustige en dankbare huisgenoot', zo noemde Humanitas de spaarpot. Een fabrikant had er welwillend enkele duizenden van gemaakt en afgestaan voor de actie 'Spaarpot'.

De allereerste goede-doelen-loterij

Humanitas blies ook het vooroorlogse initiatief 'Makkerhulp' nieuw leven in. Dit fonds, met bijdragen van Humanitas-leden, ondersteunde mensen die in een bijzondere noodsituatie waren terechtgekomen. Er was een loterij aan verbonden met verzamelde prijzen die er niet om logen: van een radiotoestel tot een slaapkamerameublement.

VARA-speelgoedactie

In 1952 ging Makkerhulp samenwerken met de VARA. In het radioprogramma Ducdalf konden luisteraars een beroep doen op het fonds. Hieruit kwam ook de VARA-speelgoedactie voort. De VARA zamelde geld in (‘Giro 12345’) voor sinterklaascadeaus voor kinderen uit tehuizen en arme gezinnen. Deze cadeaus werden onder meer door vrijwilligers van Humanitas uitgedeeld.

De actie was een aantal jaren zeer succesvol en werd in 1980 op televisie nieuw leven ingeblazen met Kinderen voor Kinderen.