Onder dak

Nieuw thuis voor daklozen

In de jaren zeventig konden dak- en thuislozen in Twente alleen terecht in een blijf-van-van-mijn-lijf-huis (voor vrouwen), een opvangcentrum voor drugsgebruikers en de thuislozenzorg van het Leger des Heils. Te specifiek, vond Humanitas Enschede.

In 1982 opende in Enschede het Humanitas Sociaal Pension zijn deuren. De voorziening was bedoeld voor dak- en thuislozen zonder verslavingen en met de wil om te werken aan een oplossing voor hun problemen.

Primeur

In het Gastenverblijf Humanitas Twente, ook een initiatief van Humanitas Enschede, konden vanaf 1984 islamitische vrouwen en kinderen terecht die om welke reden dan ook niet langer thuis konden wonen. Ook islamitische meisjes die door een gedwongen uithuwelijking in een onmogelijke positie zouden komen of waren gekomen, konden hier onderdak krijgen.

Humanitas had hiermee een nationale primeur: de vrouwen verzorgden zelf hun maaltijden, gingen naar Nederlandse les en lieten hun kinderen naar school gaan.

In de jaren negentig zette Humanitas Twente een soortgelijk sociaal pension op in Hengelo. In 2000 fuseerden beide opvangvoorzieningen in de Stichting Humanitas Onder Dak. Later kwamen er ook voorzieningen in Almelo, Oldenzaal en Groningen.