Levensloopbestendig wonen

Zelfs koningin Beatrix komt op bezoek

In 1996 deed Humanitas heel Nederland versteld staan. Stichting Humanitas Rotterdam lanceerde een totaal nieuw idee: zogenoemde 'levensloopbestendige' woningen voor bejaarden. Zelfs koningin Beatrix kwam een kijkje nemen.

Het appartementencomplex Humanitas Bergweg borduurde daarmee voort op het Zorghuis, een Rotterdams initiatief van Humanitas uit 1988. Daarbij was alles erop gericht om de bewoners zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. De 'levensloopbestendige woningen' vormden een logische volgende stap.

Nooit meer verhuizen

De aanpassingen in de appartementen hielden rekening met alle mogelijke levensfases van de bewoners. Zo hoefden ouderen, ook als ze minder mobiel, werden, niet noodgedwongen te verhuizen. Er waren geen drempels; keukenkastjes en het aanrecht kon men in hoogte verstellen, en alle appartementen hadden alarmknoppen.

De woningen droegen op en top een humanistische visie uit: eigen keuzes maken en streven naar zelfstandigheid. Wat directeur Hans Becker betrof, initiatiefnemer van dit project, konden het verzorgingshuis en verpleeghuis worden gesloopt.

Wonen in de Jan Meertensflat van Humanitas Rotterdam anno 2015 (video)