Gezin in Balans

'Mama woont even ergens anders'

In 2002 ging in gevangenis De Koepel in Breda het project Toekomst in Balans van start. Gedetineerde vrouwen werden voorbereid op hun terugkeer in de maatschappij. Vrijwilligsters van Humanitas hielpen de vrouwen vooral met het vervullen van hun rol als ouder. Want opvoeden op afstand valt niet mee.

"Mijn grootste angst is dat ik lang moet zitten", vertelt Halina op de website van Gezin in Balans. "En dat mijn dochter, wanneer ik bijvoorbeeld over tien jaar vrijkom, al elf jaar oud is en ik haar niet heb zien opgroeien. Ze zal me niet als moeder accepteren, niet naar me willen luisteren en geen respect tonen, omdat ik uit de gevangenis kom. Ik ben bang dat ze me verwijt dat ik er al die jaren niet voor haar ben geweest. De onzekerheid die er nu is, daar kan ik echt niet tegen."

Nu ook voor vaders

Het programma, dat tegenwoordig Gezin in Balans heet, is inmiddels uitgegroeid tot een integraal aanbod voor (ex-)gedetineerde moeders én vaders op het gebied van opvoedingsondersteuning, gezinsbegeleiding en maatschappelijk re-integratie.