Bonded Labour in Nederland

Voor slachtoffers van mensenhandel

Wie voor een rechtvaardige samenleving is, kijkt niet werkeloos toe bij de uitbuiting van mensen. Daarom richtten Humanitas en Oxfam Novib 'Bonded Labour in Nederland' (BLinN) op. In 2008 werd de hulporganisatie voor slachtoffers van vrouwenhandel vereerd met een bezoek van koningin Beatrix, samen met staatssecretaris Albayrak van Justitie.

Ze spraken uitvoerig met medewerkers en slachtoffers van mensenhandel. ‘Het is fijn dat ze ons als mensen zien en niet als prostituee of slachtoffer’, zei een van hen na afloop. Doel van deze activiteit was om vrouwen te steunen die uit het circuit wilden stappen en hen eventueel te begeleiden bij een terugkeer naar het eigen land. 

 

Moderne slavernij

Hoeveel vrouwen in Nederland gedwongen in de prostitutie werken, weet niemand precies. Dat het om honderden en waarschijnlijk duizenden vrouwen gaat, is aannemelijk. Zij werken onder zeer slechte omstandigheden voor weinig tot geen loon. BLinN wilde de positie van deze doelgroep verbeteren.

Humanitas en Oxfam Novib komen allebei op voor een rechtvaardige samenleving met als sleutelwoorden gelijkwaardigheid, zelfbeschikking en verdraagzaamheid. In 2012 ging de organisatie zelfstandig verder onder de naam FairWork.