Humanitas Tandem

De buddyzorg aan mensen met Aids in de jaren tachtig staat model voor de latere maatjesprojecten van Humanitas. ‘Leun- en steuncontacten’ werden ze eerst genoemd. Waar de reguliere hulpverlening aan mensen met uiteenlopende problemen tekortschiet of ophoudt, sprongen vrijwilligers bij.

Vriendschappelijk ondersteunend contact: zo zou je maatjesondersteuning kunnen omschrijven, VOC. Het werd de naam van het eerste grote brede maatjesproject van Humanitas: VOC Tandem. Met Tandem werd dan weer gerefereerd aan de deelnemer die aan het stuur zit en een maatje dat met hem mee trapt om steun en kracht te bieden bij het opbouwen van sociale contacten.

In 2010 ontving het project uit handen van de – toen nog – Prins van Oranje en Prinses Máxima het diploma van het Oranje Fonds Groeiprogramma voor succesvolle sociale ondernemers.

Een maatje voor iedereen

Humanitas Tandem, zoals het project tegenwoordig heet, is een ‘breed’ maatjesproject. Humanitas biedt ook maatjeshulp aan specifieke doelgroepen, zoals schoolverlaters, ex-gedetineerden, mensen met een psychiatrisch verleden en mensen met een verstandelijke beperking.

Er zijn ook maatjesactiviteiten voor jongeren.