District Zuid

Vakantieweken

Je gunt je kind graag een vakantie, maar soms zit dat er gewoon niet in. Misschien is de gezondheid een spelbreker, of heb je er het geld niet voor. Het maakt niet uit waarom. Ook jouw kind krijgt een fijne vakantieweek op een mooie plek in Nederland waar veel te zien en te doen is. Daarvoor zorgen de Kindervakantieweken, die bedoeld zijn voor kinderen van 6 tot 18 jaar.

Goed geschoolde vrijwilligers doen de voorbereiding en begeleiding van de groepsweek, zodat er volop positieve momenten en spannende activiteiten zijn. Leuke spellen in het bos, hutten bouwen, zwemmen, een bezoekje aan de brandweer; om maar wat voorbeelden te noemen. Daarnaast zijn er ook weekvakanties bij een gastouder. In beide gevallen zijn de kinderen er lekker even uit en doen nieuwe indrukken en vriendschappen op.

Al 15 jaar organiseert Humanitas District Zuid vakantieweken voor kinderen, tieners en jongeren die er echt even uit moeten. Omdat hun situatie even niet makkelijk is.

De vakantieweken zijn er voor kinderen, tieners en jongeren die, om wat voor reden ook, een vakantie goed kunnen gebruiken. Veel deelnemers zijn uit hun land van herkomst gevlucht voor oorlog en het schenden van mensenrechten. Maar ook gaan er veel Nederlandse deelnemers (van allerlei afkomst) mee. Deze deelnemers hebben soms persoonlijke problemen, of hun ouders hebben het moeilijk. Soms wonen ze in een gezinsvervangend tehuis of in een pleeggezin. Ook gaan er regelmatig deelnemers mee die een lichte (psychische of lichamelijke) beperking hebben. Soms leven ze in een gezin dat (tijdelijk) financieel wat moeilijk zit of wonen ze in een krachtwijk.

Al deze kinderen, tieners en jongeren beleven samen een ontspannen en leuke week. Even kunnen ze hun zorgen vergeten en weer eens lekker jong zijn, leuke dingen doen, nieuwe leeftijdsgenoten ontmoeten.

De vakantieweken zijn een feest voor de deelnemers. Speurtochten, zwemmen, wandelen of fietsen door de natuur, naar een pretpark, eten in een pannenkoekenhuis of lekker barbecueën.

En natuurlijk is er een bonte avond bij het kampvuur, met een disco om de week af te sluiten.

Veel deelnemers worden vrienden en blijven elkaar ook na de vakantieweek zien. Sommige deelnemers komen later terug als vrijwilliger.

De reacties van de deelnemers zijn vrijwel altijd positief: een fijne week gehad, leuke begeleiders, nieuwe vrienden, leuke activiteiten, lekker gegeten: veel plezier gehad.

En dat is precies waar onze meer dan 100! vrijwilligers zo hun best voor doen. Zij zijn het hele jaar bezig om er een geweldige vakantie van te maken, activiteiten voor te bereiden en een accommodatie te zoeken. Alle vrijwilligers krijgen een goede training. Sommigen vinden de vakantieweek zo leuk en belangrijk dat ze jarenlang actief zijn.

 Interesse om mee te gaan met één van onze vakantieweken?

Meldt je aan via http://www.humanitasvakantieweken.nl/

Ik wil anderen inspireren wat van hun leven te maken.

Ali Ahmadi (22), vrijwilliger bij de activiteit ‘Vakantieweken’ één van de vier activiteiten die vallen binnen het Humanitas thema ‘Opgroeien’. Lees hier zijn verhaal.

Humanitas: Vakantieweken

Zoek Vakantieweken in:

EindhovenMidden-Brabant | Midden-Limburg | Parkstad